15 Σεπ 2014

Έπηξα!

....πρώτα όμως άρμεξα :-)


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όταν ο πατέρας και η μάνα φεύγουν από το νησί αναλαμβάνω τα ζωντανά. Τα ταξίδια τους είναι πάντα προγραμματισμένα και ολιγοήμερα.  Ετούτο το καλοκαίρι όμως έτυχε ξαφνικό ταξίδι με άγνωστη ημερομηνία επιστροφής, σε εποχή που τα κατσίκια χρειάζονταν άρμεγμα. Ανασκουμπώθηκα λοιπόν και καταπιάστηκα με τα γάλατα. Έπρεπε όμως με κάποιο τρόπο το γάλα να το εκμεταλλευτώ. Ήταν η ευκαιρία που ζητούσα να πήξω και να φτιάξω ξινότυρα.  Έλαβα οδηγίες και όταν έμεινα μόνη ξεκίνησα το νέο εγχείρημα. 
Ακολουθεί η συνταγή για όποιον θέλει να δοκιμάσει. 

Τι θα χρειαστούμε:

* Γάλα κατσικίσιο πρόβειο ή αγελαδινό ή και μείξη αυτών. Εγώ είχα μόνο κατσικίσιο. Το γάλα θα πρέπει να είναι ωμό. Σουρώνουμε το γάλα με τουλπάνι. Αν δεν είναι αρκετό από ένα άρμεγμα φυλάμε στο ψυγείο ξεσκέπαστο μέχρι να συμπληρώσουμε την ποσότητα που θέλουμε.  Όταν το βγάλουμε από το ψυγείο θα έχει σχηματίσει μια χοντρή πέτσα στην επιφάνεια.  Την αφαιρούμε με ένα κουτάλι και την διατηρούμε στο ψυγείο σε δοχείο χωρίς να το σκεπάσουμε. Όταν μαζευτεί μια ικανοποιητική ποσότητα μπορούμε να φτιάξουμε βούτυρο. 
*λίγο τυρόγαλο από προηγούμενο πήξιμο (μπορούμε να πήξουμε και χωρίς αυτό την πρώτη φορά) 
*πυτιά (εδώ την πουλούν στα Σούπερ Μάρκετ) 
*Ένα ποτηράκι όπου θα διαλύσουμε την πυτιά με λίγο νερό. 
*Θερμόμετρο για να μετρήσου την θερμοκρασία του γάλατος. 


Το γάλα θα πρέπει να έχει 30 με 31 βαθμούς C το καλοκαίρι και 32 βαθμούς τον Χειμώνα. Αν χρειαστεί ζεσταίνω. Αν το γάλα δεν μπει στο ψυγείο και το δουλέψω κατευθείαν από το ζώο έχει την κατάλληλη θερμοκρασία. 


Βάζω πυτιά στη μύτη του κουταλιού, ανακατεύω με γρήγορες κινήσεις στο ποτηράκι με το νερό, προσθέτω δύο κουταλάκια του γλυκού περίπου τυρόγαλο (τον χειμώνα λίγο περισσότερο) και όπως ανακατεύω βυθίζω στο γάλα πάντα ανακατεύοντας και τέλος κάνω δύο τρεις γύρους με το ποτήρι να πάει παντού. Δεν χρειάζεται να το κουράσω ανακατεύοντας. Οι κινήσεις πρέπει να είναι λίγες και ζωηρές. 


Αφήνω το δοχείο σε σκοτεινό και δροσερό μέρος να ξεκουραστεί για ένα εικοσιτετράωρο ελαφρά σκεπασμένο. Αν έχει πετύχει το πήξιμο μετά από ένα εικοσιτετράωρο θα είναι κάπως έτσι... Αν δεν έχει πετύχει δεν ξέρω γιατί περιέργως μου πέτυχε όλες τις φορές :-)


Σε αυτή τη φάση τρώγεται και μοιάζει με γιαούρτι. Κρατώ στην άκρη λίγο τυρόγαλο για το επόμενο πήξιμο και ετοιμάζομαι για την επόμενη φάση. 
Θα χρειαστώ ένα με δύο τυροβόλια, αλάτι χοντρό θαλασσινό (προτιμώ από τον βράχο ανεπεξέργαστο) και ένα κουπάκι για να μεταφέρω το ξινόγαλο. 


Παίρνω λίγο λίγο το ρίχνω στο τυροβόλι και το σπάω με το χέρι ώστε να μην έχει συμπαγής μορφή.  


Αλατίζω ελαφρά ενδιάμεσα..


και στο τέλος...


Γεμίζω πολύ καλά και αν θέλω να βγουν μεγαλύτερα περιμένω τα φύγουν τα πολλά υγρά και προσθέτω κι άλλο ξυνόγαλο. Όταν τελειώσω αφήνω και πάλι κάπου ήσυχα. Όταν θα έχει φτάσει περίπου στη μέση στο τυροβόλι πατάω ελαφρά με  ένα κουτάλι και τη νύχτα τα ξεφορμάρω και αλατίζω γύρω γύρω στη βάση και επάνω. Το ξανατοποθετώ στο τυροβόλι και την άλλη ημέρα το πρωί τα ξεφορμάρω και τα τοποθετώ σε μέρος ευάερο και ευήλιο να γίνουν. 


Τις πρώτες ημέρες έχουν πολύ υγρασία. Όσο περισσότερο μείνουν στον ήλιο τόσο περισσότερο σκληραίνουν. Τα αριστερά τυράκια στην παρακάτω φωτογραφία είναι μιας εβδομάδας και τα δεξιά μόλις βγήκαν από τη φόρμα. 


Στην αρχή παιδευόμουν με τα τούλια αλλά ο Μ. που όλα τα φτιάχνει, αφού με είδε πως το είχα πάρει στα σοβαρά,  έφτιαξε στα γρήγορα ένα αρμάρι για να λιάζονται με ασφάλεια :-)


Για την γεύση τους και το άρωμά τους μόνο να πω μπορώ. Δεν συγκρίνονται με κανένα και τη διαφορά, εκτός των αγνών υλικών την κάνει ο ζωοδότης ήλιος!


Δεν χρειάζονται ψυγείο και δεν χαλάνε. Μόνο σκληραίνουν και γίνονται άριστο τυρί για μακαρόνια. Αν θέλουμε να διατηρηθούν πιο πιο πολύ καιρό μαλακά τα βάζουμε μετά από επτά ημέρες στο ψυγείο πάντα ανοιχτά. Χάνουν λίγο από γεύση και άρωμα αλλά αν τα βάλουμε και πάλι στον ήλιο γίνονται το ίδιο καλά. 

Με ψωμί ψημένο στον ξυλόφουρνο του Γιώρα και ντοματούλες από τον κήπο φυσικά, είναι το καλύτερο κολατσιό στο πατητήρι και όπου αλλού!



Καλή εβδομάδα φίλοι μου

υ.γ. ήρθα για να μείνω ;-)

43 σχόλια:

Νικόλας Τσάρας είπε...

καλη εβδομάδα να έχεις.....

Βίκυ Δερμάνη είπε...

Margoυλίνι μου, τι όμορφη, τι δημιουργική και πεντανόστιμη εμπειρία! εγώ δυστυχώς δεν θα μπορέσω να την έχω ποτέ...
καλοφάγωτα να είναι εύχομαι!
πολλά φιλιά, καλημέρα σου!

Άιναφετς είπε...

Θα ξεκινήσω με μια ευχή καρδιάς, εύχομαι οι δικοί σου να γυρίσουν σύντομα πίσω και να φέρουν μαζί τους καλά νέα...
Μπράβο στην άξια κόρη, μανούλα, σύζυγος, αγρότισσα κλπ...που εκτός από παιδιά, γατιά, φροντίζει και ζώα!!!
Έχω πήξει γάλα και έχω φτιάξει και γιαούρτι και τυρί, χάρη στη κατσίκα του γείτονα... πριν πολλά πολλά χρόνια, άρα ξέρω τι σημαίνει να ΠΗΖΕΙΣ γενικά και ειδικά!
Αυτό όμως που είναι πολύ εντυπωσιακό είναι, πως όλο αυτό το "σκηνικό", εκτυλίσσεται στη Μύκονο, όπου κλπ κλπ!

ΑΦιλάκια πολλά πολλά και καλή σου δύναμη! :)

roadartist είπε...

Τέλειο!!!
Στείλε κανένα κιλό :)))
Ο πατέρας μιας φίλης, παράτησε ότι έκανε στην Αθήνα και έχει πάει στη Χαλκίδα, έφτιαξε ολόκληρη φάρμα. Όλη μέρα ασχολείται με τη φύση και τα ζώα... Πριν λίγες εβδομάδες που έστειλε ένα ντενεκέ φέτα, νομίζω είναι από τις πιο ωραίες που έχω δοκιμάσει ποτέ :)

ΥΓ 1 περίμενα από τρύγο ανάρτηση, με εξέπληξες...

2 Πως περάσατε το καλοκαίρι σας στην Μύκονο; Τώρα είναι η ομορφότερη εποχή!

Gina-Teta είπε...

Τι ωραία ανάρτηση. Με γύρισες πίσω όταν στο χωριο της γιαγιας με ευλάβεια περίμενα να πήξει λίγο το μικρό τυράκι - μυζήθρα που μου έφτιαχνε για να το φάω!!!!

Τσαλαπετεινός είπε...

Καλοφάγωτο το τυρί και του χρόνου με υγεία να ξανακάνεις!


υ.γ. η κατασκευή καταπληκτική- απλή λειτουργική και όμορφη!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Με τέτοιο πήξιμο...
ευλογία και ευχή ...πάντα έτσι να πήζεις...
Καλοφάγωτα με καλή παρέα...
Καλή εβδομάδα ψυχή!

kiki είπε...

Νταξει. Αυτό το ποστ είναι για μένα
Κι ό, τι έλεγα ότι έχω καιρό να σε διαβάσω. Με αποζημιωσες! Εχω πολύ καιρό να φτιάξω τυρί όπως επίσης εχω ένα ποστ σχετικό που περιμένει πάνω από τρία χρόνια να ανεβεί. Φιλάκια!

Rena Christodoulou είπε...

Αυτές είναι διακοπές!!!!!
Δε το γυρίζεις στον αγροτοτουρισμό να έρθουμε να μας τα μάθεις και από κοντά!!!
Τέλεια θα είναι!!!!Καλοφάγωτα, άσε και μου τρέχουν τα σάλια !!!
Φιλάκια πολλά!!!!!!!

Thalassenia είπε...

Αυτό είναι ιεροτελεστεία δεν είναι πήξιμο :)

Τα περιγράφεις ιδανικά, όμως όταν γίνονται με αγάπη έτσι είναι!!!

Φιλιά θαλασσένια

Άστρια είπε...

Θα συμφωνήσω εντελώς με τη Θαλασσένια!

Και θα προσθέσω στα δικά της κι άλλα πολλά θαυμαστικά !!!!!!
:)

Κι εσύ, όπως και η Κική και η Θαλασσένια, πώς μα πώς τα προλαβαίνεται όλα;;;!!!
Και το κυριότερο, κι αυτό φαίνεται: με αγάπη.

Margo μου έλειψες και πολύ χάρηκα που είμαστε εδώ κι ανταμώνουμε πάλι:)

Σε φιλώ πολύ
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

ξωτικό είπε...

χαχαααα
ο τίτλος μας την...έσκασε αλλά το υγ είναι όοοοολα τα λεφτά !!!!!!

Να συμπληρώσω σ'αυτά που είπε η Άστρια οτι ....οχι οχι οχι δεν θα με κάνετε εσείς κομπλεξική !!!!
κάποτε μπορεί να το κάνω και αυτό ,μικρή είμαι ακόμα .... ;-))) .

Απορία : αυτή την πρώτη φωτογραφία πως στα κομμάτια την τράβηξες ;;;;;

Και βέβαια ελπίζω να είναι όλα καλά με τους γονείς !!

Λοιπόν μανίκια σηκωμένα ...γενικώς !!!!

υγ.Αχ και να δοκίμαζα λιγάκι και είμαι και πολύυυυ τυρού .

φιλούδιαααααααα

υγ.2 Καλή σχολική χρονιά εσείς οι μικροί χιχιχιιιιιιι

kovo voltes... είπε...

Τη θυμάσαι τη φράση του Γιώργου Κωνσταντίνου στην ταινία, με το προφιτερόλ που έλεγε 'δεν θέλω να το μάθω, να το φάω θέλω"? Ε, ακριβώς αυτό νιώθω και εγώ...χαχααα Η τελευταία σου φωτογραφία βρε μάτια μου είναι όχι απλά μυρωδάτη και δελεαστικότατη, τη θες 'ζωντανή' τώρα... ;) Εξαίσια παρουσίαση. Χρυσοχέρικο πλάσμα, πραγματικά ;)

ART-TRAVELLER είπε...

Καταπληκτικές εμπειρίες, επιστροφή στην φύση, μπράβο Μαρία μου !!!
Καλό Φθινόπωρο και καλή συνέχεια !!!

Margo είπε...

@Νικόλας Τσάρας..

Καλημέρα Νικόλα :-)

Margo είπε...

@Βίκυ Δερμάνη..

Βίκυ μου ποτέ μη λες ποτέ. Ούτε εγώ φανταζόμουν πως κάποτε θα ερχόμουν στο νησί και θα ζούσα όπως ζω σήμερα.
Το πιο εύκολο πάντως είναι να τα δοκιμάσεις με κάποιο τρόπο ;-)

Καλή σου μέραααααα :-)

Margo είπε...

@Άιναφετς..

Μαγισσούλα μου επέστρεψαν και όλα βρίσκουν σιγά σιγά τους ρυθμούς τους. Μόνο ο μεγάλος θα καθυστερήσει λίγο αλλά δεν πειράζει στο τέλος όλα καλά!
Αν έχει ζήσει την εμπειρία τότε με καταλαβαίνεις απόλυτα :-)))))
Στη Μύκονο μαγισσούλα μου εγώ κανένα άλλο σκηνικό δεν βλέπω, μόνο ακούω ;-)

Καλημέρα όλη μέρα με πολλά πολλά ΑΦάκια :-)

Margo είπε...

@roadartist..

Πολύ καλά έκανε ο άνθρωπος. Η ζωή δεν είναι ατελείωτη και δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες να γυρίσουμε στη φύση ΜΑΣ!

Τα υπόλοιπα θα τα πούμε αλλιώς ;-)

Margo είπε...

@Gina-Teta..

Τζίνα καλημέρα!
Τις ίδιες αναμνήσεις έχω και χαίρομαι πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία να διατηρήσω στο ελάχιστο έστω, τον τρόπο ζωής των παππούδων μου και των γιαγιάδων μου..
Να σαι καλά!

Margo είπε...


@Τσαλαπετεινός..

Ευχαριστώ Τσαλαπετεινέ μου. Αν το πάρω απόφαση θα μπορούσα να το κάνω σχεδόν όλο τον χρόνο. Περιμένω όμως να μεγαλώσουν τα κουτσούβελα ;-)

Είναι όντως πολύ απλό στη κατασκευή και έχει υπέροχη γεύση!!!

Margo είπε...


@ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ..

Βαγγέλη μου τα τυράκια της μαμάς μου δεν τα τιμούσε κανένας. Τα δικά μου δεν τα προλάβαινα. Τους άρεσε που ζούσαν την διαδικασία. Για την εμπειρία και μόνο, άξιζε. Προσθέτω ιδιαίτερες μνήμες στα μικρά.. ελπίζω :-)

Καλή σου μέρα φίλε μου!

Margo είπε...

@kiki..

Αααα το περιμένω. Τώρα που πήρα φόρα ποιος με πιάνει. Θα τα δοκιμάσω όλα :-))

Margo είπε...

@Rena Christodoulou..

Ρένα είσαι φοβερή! Το μυαλό σου αμέσως το οραματίστηκε, το οργάνωσε... αν ήσουν εσύ θα το έκανες σίγουρα ;-)

Φιλιά πολλά κι από μένα!

υ.γ. χαθήκαμε αλλά θα επανορθώσω λίαν συντόμως.. πρώτα ο Θεός...

Margo είπε...

@Thalassenia..

Θαλασσένια μου ξέρεις πολύ καλά πώς είναι να φτιάχνεις κάτι με αγάπη. Έγινες πολλές φορές δασκάλα μου...

Σε φιλώ!

Margo είπε...

@Άστρια..

Ο χρόνος είναι αδυσώπητος Άστριά μου, άλλα μερικές φορές πεισμώνω και δουλεύω μέχρι να καπνίσω... και ποιος δεν το κάνει όταν θέλει να κάνει και αυτό και εκείνο και το άλλο.....

:-)

Σε γλυκοφιλώ!!!

Margo είπε...

@ξωτικό..

Ο μόνος τρόπος να το κάνεις είναι.. να έρθεις εδώ φυσικά ;-)))

Γι' αυτή την φωτογραφία έβαλα τα μεγάλα μέσα. Ζήτησα από την κολόνα του σπιτιού να παίξει τον φωτογράφο. Με οδηγίες φυσικά. Πιο κάτω, λίγο πιο αριστερά, κάνε λίγο ζουμ.. καιαιαιαι ΤΩΡΑ!!!!
:-) :-) :-)

Με τους γονείς καλά, με τον αδελφό τρομάξαμε λίγο άλλα όλα πάνε καλύτερα πλέον..

υ.γ. Ξέρεις, δεν χαλάει αυτό το τυρί μπορεί να ταξιδέψει επίσης... τι λες ;-)

υ.γ. 2 Καλή σχολική χρονιά και για εσάς τους μεγάλους τσ τσ τσ :-)

Φιλιάαααααααααααααααααα!

Margo είπε...

@kovo voltes...

Χαχαααχαχα καλόοοο!
Που να γράψω και για την κοπανιστή. Σε όσους αρέσουν τα πικάντικα βέβαια και τα τσιπουράκια με καλή παρέα και και και.... :-)

Καλή σου μέρα βολτίτσα μου

Margo είπε...

@ART-TRAVELLER..

Η φύση είναι εμείς Στέλιο μου. Όλοι θα έπρεπε να ζούμε κοντά της. Η πόλεις μας δεν αγαπούν τον άνθρωπο...
Καλό Φθινόπωρο και σε σένα!

mahler76 είπε...

Πολύ καλημέρα σου. Από ότι καταλαβαίνω το αποτέλεσμα αποζημιώνει για τον κόπο :)

Levina Vil είπε...

Αυτή είσαι!!!
Τον τελευταίο καιρό το σκεφτόμαστε σοβαρά να προσθέσουμε ένα ακόμα ζωντανό στα ζώα μας, κάποιο που να μας δίνει τουλάχιστον κάτι εκτός από να του δίνουμε μόνο εμείς! Έστω και το γάλα του... Βλέπω κι εσένα τώρα να δίνεις οδηγίες χρήσεως... τι να πω;
Δεν λέω τίποτα γιατί θα αρχίσει να μου φωνάζει η Στεφανία , που όπως πολύ σωστά λέει έχουμε μάθει να πήζουμε γενικά...
Τα φιλιά μου κοριτσάκι μου, υπέροχο αυτό που κάνεις και εύχομαι να είναι όλα καλά για όλους σας...

Rena Christodoulou είπε...

Κοίτα να δεις, οραματίζομαι εδώ και καιρό να πάμε κατασκήνωση όλες μαζί!!
Γιατί όχι και στη Μύκονο!!!!
άλλοι πάνε για τα μπαράκια , εμείς για να αρμέξουμε και να κάνουμε τυρί!
χαχαχαχαχα!!!
Ε, ρε γλέντια!!!!!

Marie-Anne είπε...

Καλώς σε βρίσκω!!!! Κι έπεσα σε μια ανάρτηση σκέτη απόλαυση!!! Τρελλαίνομαι για τυριά!!!
Ελπίζω να τα λέμε!
Καλό φθινόπωρο σου εύχομαι!!!!

dodo είπε...

Τέτοιο... πήξιμο, το χρειάζομαι! Τι υπέροχα φωτεινό, χρωματιστό, μυρωδάτο και γευστικό θέμα τούτο- σε κάνει να βλέπεις τα πάντα πιο θετικά!
Εύχομαι όλα να πάνε καλά με τους δικούς σου :-)

Ariadni St. είπε...

Καταπληκτική εμπειρία!
Καλή μας εβδομάδα
Φιλια :)

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

Πρώτα απ'όλα να σου στείλω τα πολλά, τα πάρα πολλά φιλιά μου!!!!
Δεύτερο απ' όλα να σου δηλώσω πως φίλοι και γνωστοί με αποκαλούν βλάχα βλαχοπούλα - λόγω της ενασχόλησής μου με τα γαλακτοκομικά.
Τρίτο απ΄όλα, ευθαρσώς να σου δηλώσω: ΖΗΛΕΥΩ!!!!!! (καθώς ανωτέρα βία δεν μου επιτρέπει - καιρό τώρα - να ασχοληθώ όσο θα ήθελα με τα γάλατα και καθώς ξέρω πως τα ζώα που τρέφονται κοντά στη θάλασσα κατεβάζουν ένα γάλα με καταπληκτική γεύση)

Μαριώ μου να είστε όλοι καλά και είθε το ταξίδι των δικών σου να ήταν για καλό!

υγ: για την θερμοκρασία χρησιμοποιώ ακόμα το γνωστό κόλπο της γιαγιάς, το μικρό δαχτυλάκι στο γάλα και μέτρημα - πάντα πιάνει :)

υγ2: να μείνεις...

Margo είπε...

@mahler76..

Μα ναι απόλυτα!!!
Καλή σου μέρα Μάλερ :-)

Margo είπε...

@Levina Vil..

Αν έχεις κι άλλα ζώα ναι, γιατί τα ζώα μας δεσμεύουν, οπότε μαζί με τα άλλα θα μεγαλώνει και αυτό. Μόνο γρήγορα πολλαίνουν και εκεί θα πρέπει να παίρνεις αποφάσεις, όχι πάντα εύκολες..
Πάντως αυτό το πήξιμο μας γλιτώνει από το άλλο ;-)

Όλα καλά Λεβίνα μου τώρα πια, προχωράμε..
Σε φιλώ!

Margo είπε...

@Rena Christodoulou..

Και βέβαια, μα τι νόμιζες μόνο μπαρόβιοι έρχονται εδώ ;-)
Που να δεις τα πανηγυράκια τι όμορφα που είναι :-)

Καλή σου μέρα Ρένα μου

Margo είπε...

@Marie-Anne..

Καλωσόρισες!!!
Έπεσες στην περίπτωση λοιπόν :-)
Καλό Φθινόπωρο και σε σένα και... θα τα λέμε :-)

Margo είπε...

@dodo..

Όλα θετικά δεν είναι αν έτσι τα βλέπουμε; Λίγο χρώμα, λίγο φαντασία, γεύσεις και αρώματα βοηθάνε πάντα ;-)
Όλα καλά Ντοντούλα μου όλα καλά!

Margo είπε...

@Ariadni St...

Θα το έκανα πολύ ευχαρίστως συνεχώς, αν μοιραζόμουν την ευθύνη των ζώων. Εκεί είναι το δύσκολο..
Καλή σου μέρα Αριάδνη :-)

Margo είπε...

@μιά φορά κι ἕναν τρελλό...

Να άλλος ένας πολύυυυ σοβαρός λόγος που θα πρέπει να συναντηθούμε και πάλι. Μία φορά δεν είναι ποτέ αρκετή με τους ανθρώπους που αγαπάς ;-)
Άσε που συγκρίνουμε και τα τυριά μας να δούμε αν όντως έχουν το κάτι τις διαφορετικό λόγω τόπου και συνθηκών...
Χάρηκα πολύ που φάνηκες Λενιώ μου σας πεθύμησα μωρέ..

υ.γ. θέλω να μου πεις το κόλπο της γιαγιάς. Εμένα με έμαθε η μαμά η οποία ξεκίνησε τα τελευταία δύο χρόνια να πήζει. Δεν προλάβαμε τη γιαγιά να μας μάθει τα κόλπα..

υ.γ.2 Θα μείνω.....

φτάνει να έρθεις ;-)

είπε...

εκπληκτικη αναρτηση και ξερεις κατι; θα ηθελα να ημουν εκει και στο αρμεγμα και σε ολη την υπολοιπη διαδικασια..

χαιρομαι που θα μεινεις :)