4 Μαρ 2009

Κρίση...κρίση...κρίση...


…..δεν ακούμε και τίποτε άλλο τον τελευταίο καιρό και όχι αδίκως. Κρίση στην οικονομία, ο φόβος και ο τρόμος της «σύγχρονης» κοινωνίας που έχει ήδη γευτεί ανάλογη περιπέτεια το 1929 με εκατομμύρια άνεργους, χιλιάδες αυτοκτονίες, πτωχεύσεις και ένα πόλεμο που πολλοί σημερινοί παππούδες πιστεύουν πως ήρθε ως αποτέλεσμα της τότε κρίσης.
Και απορώ, εγώ, η τελευταία των τελευταίων, που δεν έχω καμία απολύτως γνώση στα πολιτικοοικονομολογικά και που την τράπεζα την έβλεπα πάντα μόνο ως κουμπαρά ασφαλείας…. δεν το περίμεναν;;;;; Όταν κάποιος χαλάει περισσότερα από όσα μπορεί να βγάλει, δε θα πτωχεύσει, δε θα βαρέσει κανόνι;;;;; Απλή λογική οικιακής οικονομίας!

Λίγο καιρό πριν θυμάμαι όλη μέρα χτυπούσε το τηλέφωνο (μες στο μεσημέρι) και με παρακαλούσαν από διάφορες τράπεζες να μου δώσουν δάνειο. ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ!!!!!! Να πάω διακοπές, να κάνω γιορτές , να σπουδάσω το παιδί μου, να αγοράσω ρούχα και στολίδια, να πάρω σπίτι, αυτοκίνητο και όλα όσα πόθησα ή με έκαναν να ποθώ…. Αν ήμουν άνεργη κανένα πρόβλημα, κάτι να έχω στο όνομά μου για να το πάρουν αν δεν μπορώ να πληρώσω. Και τώρα που όλοι δεν μπορούν να πληρώσουν τι να τα κάνουν τα ακίνητα;;;; Μία οικονομία ΦΟΥΣΚΑ, που οι περισσότεροι χαλάγανε τα λεφτά που δεν μπορούσαν να βγάλουν και οι επιχειρήσεις έκαναν τζίρους και επένδυαν σε αέρα!!! Τώρα λένε και ξαναλένε για τη μείωση της αγοραστικής κίνησης, όμως δεν ανησύχησαν ποτέ για την παράλογη αύξησή της!!!!
Σπατάλη… σπατάλη… σπατάλη… αυτό ζούσαμε τον τελευταίο καιρό και οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο οικονομικές αλλά και περιβαλλοντικές. Πώς ακούγεται να φτιάχνει κάποιος τη βίλα του με διάσημο διακοσμητή, μετά να γνωρίζει έναν άλλο πιο in και βάση του νέου σχεδίου να τα ξηλώνει όλα, μάρμαρα πανάκριβα, μπάνια, κουζίνες κτλ, και να πηγαίνουν όλα σαν ένα βουνό μπάζα στη χωματερή;;; Ποιος έχει δικαίωμα να το κάνει όσα λεφτά και να έχει; Και να σημειώσω ότι όταν η κρίση άρχισε να έχει επιπτώσεις και σε μας, σταμάτησαν όλα και άφησαν απλήρωτους όσους δούλευαν στο σπίτι οικοδομή!!!!

Για κάτι τέτοιους η κρίση χρειαζόταν, όμως δυστυχώς αυτοί που θα την πληρώσουν είναι οι ανήμποροι και οι νοικοκύρηδες που θα πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα…. Τώρα πρέπει να σώσουμε τις τράπεζες που μας έφεραν σε αυτό το σημείο και το κράτος που σπατάλησε και κακοδιαχειρίστηκε όλα του τα έσοδα.

Όμως ουδέν κακό αμιγές καλού… έτσι, όπως μας είπε ο Poet σε προηγούμενο σχόλιό του, «Η οικονομική κρίση είναι μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε όλοι ένα πρότυπο ζωής που οδηγεί στην καταστροφή» ή όπως είπε ο Κωνσταντίνος « Έχω την αίσθηση πως τελικά ο πλανήτης θα σωθεί. Όπως πάνε τα παγκόσμια δρώμενα με την κρίση ... αυτοκινητοβιομηχανίες φαλιρίζουν και εργοστάσια κλείνουν. Η κατανάλωση πετρελαίου περιορίζεται παράγοντας που ρίχνει την τιμή του». (σημ. στην Ελλάδα ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου!)

by Romero Britto

Ίσως με τον ευτελισμό των χρημάτων και την απλούστευση της ζωής... ίσως λέω... να μπορέσουμε να αγαπήσουμε τον άνθρωπο περισσότερο...όσοι έχουμε ακόμη αυτό το κάτι μέσα μας που μπορεί να σωθεί... 


"Οταν οι καιροί αλλάζουν, ένα μοιάζει οριστικό
Πως ξυπνάμε, περπατάμε σ' ένα σύμπαν μαγικό"


24 σχόλια:

Τσαλαπετεινός είπε...

Τουλάχιστον σταματήσανε τα μεσημεριανά τηλεφωνήματα από τις τράπεζες για δάνεια και πιστωτικές κάρτες "χωρίς ετήσια συνδρομή"...
πικρό χιούμορ

Adamantia είπε...

Oxi μονο σπαταλες Μαργκω μου αλλα και κλοπες κλοπες κλοπες.Και η διεθνης κριση να μην ερχοταν η καταρρευση της ελληνικης οικονομιας λογω κακοδιαχειρησης των πορων ηταν θεμα χρονου.
Σε φιλω πολυ

Bonus track: Μη βλεπεις ειδησεις!

τ2φ είπε...

μας τα εχουν πρηξει
λες και δεν το νοιωθουμε απο μονοι μας..
κριση κριση κριση
ε κριση ωραια μπραβο

Μαρία Δριμή είπε...

Να δεις πώς τη βιώνουμε το εθνικό κομμάτι της κρίσης στα δημόσια νοσοκομεία: δεν υπάρχουν στοιχειώδη υλικά για τη φροντίδα των αρρώστων, οι υπερωριακές αμοιβές των γιατρών καθυστερούν για μήνες...
Μαύρα κι άραχνα τα πράγματα, Margo μου.
Πολλά φιλιά

Roadartist είπε...

To έθεσες πολύ όμορφα..
Αυτές είναι ακριβώς οι σκέψεις όλων μας.. Προδιαγεγραμμένο το μέλλον, με λεηλατημένα ταμεία.. μακάρι να βγει κάτι θετικό μέσα από όλη αυτή τη μαυρίλα!

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Με τιμά η επιλογή των λόγων μου σε ανάρτηση σου.Σκεφτομαι τώρα εγώ η αδαής ως προς τα οικονομικά, πως αν η κρίση αφορούσε μόνο εμάς τους κοινούς θνητούς, δεν θα ίδρωνε κανενός το αυτί.Και επειδή έχω γίνει και καχύποπτη αναγκαστικά, και έχω και ένοχο αριστερό που λένε παρελθόν, καταλήγω στο συμπέρασμα πως η δική τους τσέπη κινδυνεύει και τους έχει πιάσει πανικός.Τώρα το θέμα είναι ότι θέλουν να τη βγάλουν καθαρή με τις λιγότερες απώλειες από τα κέρδη τους και γι' αυτό μας έχουν πιάσει στο μπλά-μπλα μπας και τους αφήσουμε να μας κλέψουν για άλλη μια φορά αδιαμαρτύρητα.Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει που λέει κι ο λαός μας .Καληνύχτα φιλενάδα μου

Δημιουργία είπε...

Εγω αυτο που ξερω κοριτσι μου και απο αυτα που βλεπω ειναι οτι θα παρει η μπαλα στο τελος ανθρωπους και οικογενειες που δεν φταινε.

~~Εμμέλεια~~ είπε...

Margo μου καλό βράδυ....

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά την κρίση την δημιούργησαν οι λίγοι ορισμένοι και με ονοματεπώνυμο και θα την βιώσουν στο πετσί τους οι πολλοί μεροκαματιάρηδες ανώνυμοι! Έχεις απόλυτο δίκαιο, αν αφορούσε τους πολλούς η κρίση , δεκάρα δεν θα έδιναν.
Τη χαμογελαστή μου καλημέρα

Ανώνυμος είπε...

Τσαλαπετεινός...
Κάτι είναι και αυτό...ησυχάσαμε:)
Αν δε κάνουμε και χιούμορ έστω πικρό μας βλέπω σαν τον τύπο που βγάζει την τρομερή κραυγή στην ανάρτηση σου!

Ανώνυμος είπε...

Αδαμαντία μου...
Έχω λίγες μέρες που βλέπω ειδήσεις, τα παιδιά δε με αφήνουν ευτυχώς, και έχει σβουρήξει το αυτί μου, δεν αντέχω άλλο την κλάψα τους:))
Φιλιά..

Ανώνυμος είπε...

Trempe...
Α γεια σου Κώστα μου... ωραία και μπράβο... μ' αυτή τη κρίση τους:)

Poet είπε...

Προσυπογράφω το κείμενό σου, Μargo, αλλά και πολλά από τα σχόλια των άλλων φίλων. Αυτή η ουσιαστική ομοφωνία είναι ίσως το πιο παρήγορο στοιχείο.

Ανώνυμος είπε...

Μαρία μου...
Φαντάζομαι πόσο δύσκολο θα είναι να είσαστε εκεί να θέλετε να βοηθήσετε τον κόσμο και να μην υπάρχουν τα μέσα! Στην υγεία τα πράγματα είναι πάντα δύσκολα, πόσο μάλλον σε τέτοιες καταστάσεις!!

Ανώνυμος είπε...

Roadartist...
Πιστεύω ότι κάτι καλό θα βγει, το θέμα είναι να αντέξουμε, να μη το βάλουμε κάτω, όχι τόσο οικονομικά όσο ψυχικά...αυτή η μιζέρια κάνει όλο το κόσμο να κλαίγεται και να περιμένει να δώσει τη λύση...η πολιτική!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένη μου Carpe Diem...
..τους αδικείς νομίζω, αυτοί για μας κόπτονται, για να μη χάσουμε τις δουλειές μας, να είμαστε ασφαλείς, να έχουμε όλοι ευκαιρίες για μας και τα παιδιά μας και να είμαστε γεροί και δυνατοί...μας ψυχαγωγούν κι όλα, κάθε τόσο από τις έδρες της Βουλής, αυτό που το πας;;;

Ανώνυμος είπε...

Δημιουργία...
Είμαστε ο πιο εύκολος στόχος Κατερίνα μου, γι' αυτό το όνειρο των περισσοτέρων είναι να αποκτήσει αξίωμα να τον ελέγχουν όσο το δυνατόν λιγότεροι...

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΕΝΑ-ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ-ΟΝΕΙΡΑ
Καλά να είσαι Έλενά μου καλό βραδάκι:)

Ανώνυμος είπε...

didymina...
Παρόλα αυτά, ας είναι χαμογελαστή η καλημέρα μας, το πορτοφόλι μας ας νοσήσει, το σώμα μας και η ψυχή μας να είναι καλά για να αντέξουμε. Θα περάσει κι αυτό:)

Ανώνυμος είπε...

Poet...
Δύναμη και παρηγοριά παίρνουμε ο ένας από τον άλλο και σε ευχαριστώ πολλές φορές γι αυτό, τα προσφέρεις και τα δυο απλόχερα!
Καλό βραδάκι ποιητή...

Vaso Mprataki είπε...

Margo
Καλά που είσαι και εσύ και βγάζεις τους ονειροπόλους λίγο από τα όνειρα μας...
πΟλύ σωστά αυτά που λές!
Καιρός να αγαπήσουμε τον άνθρωπο...
Σπίτια πήραμε και αυτοκίνητα πήραμε
και τηλεοράσεις για να βλέπουμε σ'ολα τα δωμάτια αλλά πιο ευτυχισμένοι δεν γίναμε...
Καλό σου απόγευμα!

Margo είπε...

Βάσω μου ...
Πιστεύω ότι όλα χρειάζονται με μέτρο για να είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά τα όνειρα, η τέχνη και κυρίως η αγάπη πρέπει να ξεχειλίζουν στη ζωή μας για να έχουμε πραγματικά ευτυχισμένες στιγμές, που θα μας συντροφεύουν στο πέρασμά μας από τούτο τον κόσμο..
Καλή σου νύχτα!

maximus είπε...

Μέχρι τώρα χλεύαζα όσους μου μιλούσαν για την ακρίβεια όλη μέρα λες και δεν υπήρχε άλλο θέμα για συζήτηση και σκεφτόμουν τι τσιφούτηδες είναι. Επίσης άλλαζα κανάλι όταν πετύχαινα τα γνωστά ρεπορτάζ στις λαϊκές αγορές νομίζοντας ότι κινδυνολογούν ως συνήθως…. Μάλλον τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Αντί να σπαταλάμε λοιπόν χρήματα, ας σπαταλήσουμε αισθήματα, όλοι θα έχουμε το κομπόδεμά μας.

Margo είπε...

Εμ εκεί είναι που είμαστε τσιγκούνηδες... στα αισθήματα!
Το χειρότερο απ' όλα αυτά που συμβαίνουν είναι η ανεργία, όταν χάνει κανείς τη δουλειά του σκοτεινιάζουν πολύ τα πράγματα...