5 Σεπ 2022

Μύκονος η περιβόητη

 


Καλοκαίρι 2022 (ακόμα) και έχουν πάρει φωτιά  οι ειδήσεις με τα τεκταινόμενα στο νησί μας. Όλα αρνητικά. Τα σχόλια στο διαδίκτυο από μαινόμενους πολίτες εναντίον του νησιού ατελείωτα. Η χαρά του αργόσχολου. Διαβάζεις μέχρι τελικής πτώσεως και νιώθεις πολύ τυχερός που δεν είσαι Μυκονιάτης. Έχεις ήσυχη την συνείδησή σου βρε αδελφέ. Η υπόληψή σου παραμένει αλώβητη. Δεν είσαι από αυτούς τους άξεστους που πετούν τις *ευρουδάρες προκλητικά στα μούτρα της ανέχειάς σου. Δεν είσαι ο "ανώμαλος" περιπατητής (το έχω διαβάσει κι αυτό) στα σοκάκια του κολασμένου νησιού που ήρθε μόνο για να παρτάρει.

Εσύ είσαι άλλο. Υπόδειγμα πολίτη. Διαβάζεις πολύ, τρέφεσαι σωστά χωρίς υπερβολές, φροντίζεις το περιβάλλον, σέβεσαι τον συνάνθρωπό σου, είσαι αλληλέγγυος, δεν κλέβεις, δεν συκοφαντείς, δεν πιστεύεις τις μπουρδολογίες που αραδιάζουν τα ΜΜΕ, μεγαλώνεις τα παιδιά σου με αρχές, δεν παρασύρεσαι από τα πρότυπα ζωής που σου μοστράρουν από δω κι από κει, είσαι ολιγαρκής και ποτέ μα ποτέ δεν ζήλεψες αυτόν που "τα έχει" ούτε έγινες οσφυοκάμπτης για χάρη του, ούτε έτρεξες ξωπίσω του μήπως και σου πετάξει κι εσένα κανένα ξεροκόμματο, ούτε έκανες στην άκρη να περάσει ο κουστουμαρισμένος,  ο διάσημος, ο πρωταγωνιστής της ξεφτίλας που σου πουλάνε για τέχνη....



Κι εσύ αδούλευτος, φοβισμένος, απόλυτα εξαρτημένος από ένα σύστημα που σε θέλει να χειροκροτείς το τίποτα, νομίζεις πως δεν έχεις μερίδιο ευθύνης σε όλο αυτό που ακούς για τη Μύκονο και που τόσο σε αηδιάζει. Μα για σκέψου. Ποιοί είναι όλοι αυτοί που σου χαλάνε την ησυχία σου, ποιό σύστημα τους ανέθρεψε, και ποιός στηρίζει αυτό το σύστημα; Μήπως ΚΑΙ εσύ;

- Μα όχι τι είναι αυτά που λέτε;

-Λυπάμαι πολύ, όμως όλοι μαζί το φτιάξαμε και όλοι μαζί το πληρώνουμε, απλά κάποιοι νομίζουν ότι πλουτίζουν από όλο αυτό (τέτοιο πλούτο δεν τον θέλω) και κάποιοι άλλοι όπως εσύ νομίζουν πως δεν τους αφορά.

Σε αφορά, μας αφορά όλους. Ριζική αλλαγή για το τι αξίζει και τι όχι και η φούσκα της δήθεν εξουσίας θα καταρρεύσει. Αν δεν το κάνουμε εμείς θα το κάνει η φύση για εμάς. Γιατί αυτή υποφέρει περισσότερο από τον τρόπο που αξιολογούμε το κάθε τι και δεν συγχωρεί τίποτα. Θα μας τα επιστρέψει όλα (ήδη το κάνει αλλά νομίζεις πως είναι τυχαίο) και καλά θα κάνει!

 

  *ευρουδάρες =  τα ευρώ όπως τα έλεγε ο πατέρας μου αστειευόμενος. Αν και η λέξη μοιάζει να τα μεγεθύνει, για εκείνον ήταν το μέσο και όχι ο σκοπός.


6 σχόλια:

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Πολύς θυμός - δικαιολογημένος! Κάθε φορά που διαβάζω, κάθε φορά που ακούω για το νησί, πονάω. Τώρα έχω γευτεί το νησί Τώρα ξέρω ανθρώπους από το νησί. Σωπάτε, λέω. Δεν είναι έτσι. Σταματήστε! Μην το λερώνετε! Μη λερώνετε τα μάτια και τ' αφτιά μας!
Ντρέπομαι...

Margo είπε...

@Υπατία η Αλεξανδρινή..

Όλγα μου το μόνο που προβάλλεται είναι αυτό το αίσχος που πολλές φορές δεν είναι καν ακριβές. Πέφτει πολύ σάλτσα όπως στις περισσότερες δημοσιεύσεις που κυκλοφορούν. Για να τραβήξουν την προσοχή. Όσο πιο χυδαίο τόσο πιο προκλητικό.
Είναι αλήθεια όμως πως ο κόσμος μας έχει αλλάξει και έρχεται ΚΑΙ στη Μύκονο και αν θες οι πλούσιοι και διάσημοι δεν έχουν καμία σχέση με τους πλούσιους και διάσημους του παρελθόντος. Το νησί είχε πάντα τέτοιους επισκέπτες όμως ήταν σεμνοί και διακριτικοί. Τα ήθη έχουν αλλάξει. Για παράδειγμα τα παλαιότερα χρόνια δεν άκουγες ποτέ "ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Ούτε γινόταν ξέπλυμα μαύρου χρήματος γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε. Όχι όσο στις μέρες μας. Έχουν αλλάξει πολλά και θα έπρεπε να μας ανησυχεί πολύ αυτό.

Άιναφετς είπε...

Μπορεί ναι, μπορεί μπορεί όχι... αυτό που προσωπικά με χαροποιεί είναι πως μετά από πολύ πολύ καιρό να βλέπω σχόλιο της Μargo-Μαρίας και της αγαπημένης Όλγας και να διαπιστώνω πως όπου και να ζει κανείς μπορεί να διατηρήσει Ήθος και καλοσύνη!
ΑΦιλάκια από αυτά της Αγάπης, τα Αληθινά! <3

Margo είπε...

@Άιναφετς..

Πολύ δύσκολοι καιροί μαγισσούλα μου. Ναι, μπορεί κανείς να διατηρήσει ήθος και καλοσύνη οπουδήποτε και οποιαδήποτε εποχή όσο δύσκολη κι αν είναι. Η δυσκολία άλλωστε αποτελεί το έναυσμα για σπουδαία ανθρώπων έργα.
Αυτό που συμβαίνει όμως με τον τόπο μας εφέτος με έχει ξεπεράσει. Όχι με ότι λαμβάνει χώρα εδώ γιατί δεν βλέπω τίποτε απ' ότι λένε. Για εμάς η ζωή συνεχίζεται με τα πάνω της και τα κάτω της όπως σε όλο τον κόσμο. Και χρειάζεται πολλά να διορθωθούν. Συμφωνώ. Προσπαθούμε πολύ γι' αυτό. Περισσότερο με στεναχωρεί το μίσος που εκδηλώνει ο κόσμος μέσα στα ΜΜΕ. Όχι μόνο για εμάς. Για όλα. Πρώτη φορά έχω τρομάξει τόσο.
Καλό σου βράδυ Στεφανία μου.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Έπρεπε να σχολιάσει η Μαρία Αναστασοπούλου στο facedook για να δω την ανάρτηση αυτή Μαρία μου.
Σημεία των καιρών!
Μόνο χαρά πήρα διαβάζοντάς την και ας ήταν στενάχωρη.
Χαρά γιατί αυτό το μέσον επικοινωνίας έχει μια γλύκα μέσα του που την είχα ξεχάσει.
Την στεναχώρια σου για την εικόνα που περνά στον μέσο πολίτη για τον αγαπημένο σου τόπο, την αντιλαμβάνομαι και την συνερίζομαι. Μα φοβάμαι πως δεν υπάρχει τρόπος να την επικοινωνήσουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα και να γίνει γνωστή σε πολλούς και ο λόγος είναι απλός. Είμαστε έξω από το σύστημα που χτίζει εικόνες και διαμορφώνει συνειδήσεις.
Μου αρκεί όμως η καθαρή φωνή σου μέσω της γραφής σου. Μακάρι να βρεθούν και άλλοι συνοδοιπόροι και ίσως αλλάξει κάτι.
Μέχρι τότε μην επιτρέπεις σε κανέναν να μαυρίσει το φως που κρύβεις μέσα σου με τις σκιές του.
Φιλιά σε όλους.

Margo είπε...

@ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ..

To "κάλλιο να σου βγει το μάτι παρά τ΄όνομα" δεν βγήκε τυχαία καλέ μου φίλε. Δεν ξέρω αν έγραψα γι αυτό με σκοπό να αλλάξω κάτι ή απλώς για να εκφράσω αυτό που με βασανίζει. Η αλήθεια είναι πως με την δουλειά που κάναμε ως οικογένεια τα τελευταία χρόνια διαπίστωσα πως στο νησί μας έρχονται εξαιρετικοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο που κανείς δεν φαντάζεται. Μερικοί από αυτούς έρχονται συχνά στο νου μου αφού ο καθένας τους μου έχει αφήσει κάτι σημαντικό να θυμάμαι σχετικά με τον τρόπο που βλέπουν την ζωή.
Παντού τα πάντα λέω στον εαυτό μου. Αυτή η μανία όμως να προβάλουμε το ευτελές με έχει κουράσει πολύ. Και δεν αφορά μόνο το νησί.

Αλλά αφού έγινε αφορμή όλο αυτό να θυμηθούμε την γλύκα εκείνης της επικοινωνίας χαλάλι :-)