11 Μαΐ 2011

Γιατί δεν αντιδρούμε?

Το άρθρο που ακολουθεί το δανείστηκα από το Ξάνθη Φιλοσοφείν όπου εκεί αναφέρει και την πηγή. Απαντά στο ερώτημα της εποχής.. γιατί δεν αντιδρούμε? Έχω καταλάβει από τη συναναστροφή με τους ανθρώπους γύρω μου πως δεν αναρωτιόμαστε όλοι. Ίσως αυτό να είναι και το πρόβλημα....


Δίχως αμφιβολία αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία την μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική κρίση μετά την κατοχή της ναζιστικής Γερμανίας. Εξήντα πέντε χρόνια μετά έχουμε πάλι κατάλυση εθνικής κυριαρχίας αλλά η επίτευξή της πραγματοποιήθηκε με διαφορετικά εργαλεία.
Τότε την περίοδο 1941-44 χρησιμοποιήθηκαν Στούκας και τεθωρακισμένα πάντσερ ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οδεύουμε προς την ίδια κατάληξη. Κατάλυση του συντάγματος και της εθνικής κυριαρχίας, οικονομική καχεξία , ανεργία, ανέχεια σε τεράστιες κοινωνικές ομάδες της χώρας.
Τον τελευταίο χρόνο κατέρευσαν τα πλέον βασικά κοινωνικά κεκτημένα τα οποία δεν άγγιξαν τόσες κυβερνήσεις μετά τον πόλεμο (ακόμα και η επταετής δικτατορία).
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι απλό. Γιατί δεν αντιδρούμε? Γιατί αυτή η παθητικότητα? Καταστρέφουν την Ελληνική κοινωνία με ταχύτατους ρυθμούς και εμείς είμαστε σχεδόν άπραγοι . Γιατί?
Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι , οικονομικοί, κοινωνικοί, ψυχολογικοί και ίσως πολλοί άλλοι. Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε μερικούς.


*Αποθέματα καταθέσεων: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχεδόν 200 δις. Euro καταθέσεις των Ελλήνων στις «Ελληνικές» τράπεζες πράγμα που σημαίνει οικονομικό απόθεμα στην ύστατη ώρα ανάγκης που λειτουργεί ανασταλτικά σε βίαιες αντιδράσεις μεγάλου τμήματος του Ελληνικού λαού (πιο απλά δεν έφτασαν ακόμα στο αμήν).


*Παραοικονομία: Οι περισσότεροι οικονομολόγοι την εκτιμούν να φτάνει το 40% ως και 50% του ΑΕΠ της χώρας. Χρήματα που δεν δηλώνονται στην εφορία ΟΜΩΣ κυκλοφορούν στην αγορά και «υποκαθιστούν» ως ένα βαθμό το κλείσιμο της τραπεζικής στρόφιγγας.


*ΜΜΕ: Τα μέσα μαζικής ενωμέρωσης τα οποία έμμεσα στηρίζουν το μνημόνιο (είτε γιατί έχουν συμφέροντα με την παρούσα κυβέρνηση-βλέπε κρατικές διαφημίσεις,μεγάλα δημόσια έργα- είτε γιατί θα έχουν πρόσβαση στο πακέτο βοήθειας 110 δις της ΕΕ.) Με δεδομένη , δυστυχώς , την προσκόληση που έχει το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού στην προκατασκευασμένη ενημέρωση των ΜΜΕ έχει αδρανοποιηθεί από την μαζική πλύση εγκεφάλου που δέχεται καθημερινά.



*Μεγάλος κομματικός στρατός: Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες με τη διόγκωση του Δημόσιου τομέα δημιουργήθηκε ένας τεράστιος κομματικός στρατός που πλησιάζει τα 2.000.000 ψηφοφόρους (υπολογίστε 800.000 δημοσίους υπαλλήλους μαζί με τις οικογένειές τους). Αυτός ο «στρατός» είναι κλειδωμένος σχετικά με τα κριτίρια πολιτικών επιλογών. Σε αυτή την τεράστια κοινωνική ομάδα τα πολιτικά, κοινωνικά,εθνικά, ιδεολογικά κριτίρια είναι εξαφανισμένα παντελώς. Κυριαρχεί ολοκληρωτικά ο κομματάρχης που με διόρισε. Το πρόβλημα είναι ότι ο κομματικός αυτός στρατός είναι ο καθοριστικός παράγων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Τώρα σε ποιο εκλογικό σχηματισμό ανήκει αυτός ο στρατός, το αφήνουμε στη κρίση σας.


*Ιδεολογική κοινωνική μηχανική. Δυστυχώς πέτυχαν να μας εμφυτέψουν βαθιά στο υποσυνείδητο τα ιδεολογικά κατασκεύασματα περί σοσιαλισμού , καπιταλισμού,δεξιάς,αριστεράς και άλλων πολλών. Ο κυρίαρχος κανόνας σε αυτά τα ιδεολογήματα είναι ο εξής: Οι κοινωνικά ευαίσθητες κυβερνήσεις που αγαπούν το λαό είναι οι σοσιαλιστικές-αριστερές ενώ οι κοινωνικά ανάλγητες είναι οι δεξιές. Με βάση αυτό τον κανόνα είναι αδύνατον σε «δεξιές» κυβερνήσεις να πάρουν τέτοια μέτρα. Οι πλέον αποτελεσματικές για να το πετύχουν είναι οι «σοσιαλιστικές-αριστερές». Και αυτό το ιδεολόγημα έχει μετουσιωθεί σε πιστεύω για την συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας και ουδετεροποιεί τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς που μπορεί να οδηγήσουν σε μία συνειδητοποιημένη συλλογική αντίδραση.


*Η ψυχοσύνθεση του Έλληνα : Ο ατομικισμός και Εγωϊσμός του Έλληνα, που αποτέλεσε το βασικό συστατικό (στη θετική του εκδοχή) της δημιουργίας του πολιτεύματος της δημοκρατίας, είναι η τροχοπέδη σήμερα για οργανωμένη και συλλογική δράση. Έχουμε μία βασική ψευδαίσθηση. Την ψευδαίσθηση ότι δε ζούμε σε κοινωνίες αλλά σε μικρόκοσμους ή ακόμα και σε μικρούς κλειστούς γυάλινους πύργους. Δε μας αγγίζει όταν ένα εργοστάσιο κλείνει και μένουν άνεργοι 250 εργαζόμενοι ή όταν μία μεγάλη επαγγελματική και κοινωνική ομάδα πλήτεται βάναυσα από σκληρά οικονομικά μέτρα. Τι μας νοιάζει αφού εμείς έχουμε δουλειά? ΛΑΘΟΣ. Σε συνδυασμό μάλιστα με την προώθηση από τους πλανητικούς «ηγέτες» του ατομικού μοντέλου ζωής και την κατακρήμνηση της συλλογικότητας αποτελεί λογικό επακόλουθο η απάθεια της Ελληνικής κοινωνίας.


*Το Τέλος των συνδικαλιστών: Πολύ βασικό. Η συνδικαλιστική ηγεσία που θα αποτελούσε τον κινητήριο μοχλό για οργανωμένη κοινωνική αντίδραση έχει εξαγοραστεί πλήρως. Διατήρησε τα αποκλειστικά δικά της κεκτημένα προδίδοντας με τον χειρότερο τρόπο τους συμπολίτες τους . Τα τεχνάσματα μάλιστα των 24ωρων απεργιών περισσότερο λειτουργούν ως στιγμιαία εκτόνωση της λαϊκης οργής παρά συγκροτημένη μέθοδος αντίστασης.


Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλους λόγους για την ανύπαρκτη σχεδόν αντίδραση της Ελληνικής κοινωνίας στα μέτρα του ΔΝΤ. Οι παραπάνω είναι πολύ βασικοί και δυστυχώς λειτουργούν συνδιαστικά. Ο εντοπισμός των αιτιών της μη αντίδρασης του Ελληνικού λαού αποτελεί το πρώτο στάδιο. Το επόμενο βήμα θα είναι οι τακτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε για συλλογική δράση.





1η και 2η φωτογραφία εδώ και εδώ αντίστοιχα





41 σχόλια:

roadartist είπε...

Αρκετά αληθινό και ενδιαφέρον. Περίπου παρόμοιες σκέψεις κάνω και εγώ. Μακάρι να αντιδρούσαμε μαζικά.

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ο,τι καταγράφεται είναι η μεγάλη αλήθεια. Δεν βρισκω κάτι να το αρνηθώ και δεν είναι καθόλου παρήγορος αυτός ο εφησυχασμός που ακόμα και τους "βολεμένους" βλάπτει μακροπρόθεσμα. Κανένας δεν μπορέι ν α κοιμάται ησυχος.Κεκτημένα πια δε υπάρχουν,αλλά σιγά μην νοιαστούν οι εργατοπατέρες...αυτοί βολεύτηκαν με το βουλευτιλίκι. Με τις υγείες μας!Είμαστε μόνοι πλέον στο έλεος της τύχης μας...

Thalassenia είπε...

Αναρωτιόμαστε όλοι, απλά δεν αντιδρούμε όλοι ή μάλλον κανένας.
Περιμένουμε να το κάνουν οι άλλοι για μας και είναι λυπηρό γεγονός.
Διασπάτηκε η συλλογικότητα, ο ατομισμός δούλεψε πολύ καλά τόσα χρόνια και πλέον εδραιώθηκε.
Τώρα ..... βοήθειά μας.

ποιώ - ελένη είπε...

Θέλει καιρό να μορφοποιηθεί η αντίδραση σε δράση
Σε φιλώ

Νηφάλια Μέθη είπε...

"Συμβιβάστηκε με την πικρία ο κόσμος
Διάττοντα ψεύδη αφήσανε τα χείλια
Η νύχτα ελαφρωμένη
Από το θόρυβο και τη φροντίδα
Μέσα μας μετασχηματίζεται
Κι η καινούρια σιωπή της λάμπει αποκάλυψη"

αυτο διαβαζα χτες του ελυτη και σημερα με την αναρτηση σου το θυμηθηκα...
θελω να πιστευω οτι ειναι μια μικρη μεριδα ανθρωπων που οχι μονο αναρωτιεται αλλα ψαχνει εναγωνιως διεξοδους...τι να πει κανεις?
δεν υπαρχει το "μαζι",το θετικο ειναι που αρκετοι το αναζητουν και καπου θα συγκλινουν οι πορειες καποια στιγμη

ομορφο απογευμα να χεις
αισιοδοξο οσο γινεται... :)

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Ακόμα κι όταν έρθει η ώρα να αντιδράσουμε, πρέπει να δείξουμε προσοχή: υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουμε πάλι στα ίδια λάθη. Οι φαύλοι κύκλοι μας κυνηγούν και εμείς έχουμε την τάση να σφινώνουμε εκεί μέσα και να πιεζόμαστε...

b|a|s|n\i/a είπε...

ίσως δεν μας έχει μείνει δύναμη άλλη.
μόνο η πολλή μαζική αντίδραση ίσως έχει αποτέλεσμα. μα συνεχίζουμε να τσακωνόμαστε για το ποιος θα μπει πρώτος στο λεωφορείο ή μία θέση πάρκιν. και όσο αμφισβητούμε την εξουσία άλλο τόσο τους ψηφίζουμε.
δύσκολα τα πράγματα. και αδιέξοδα.
πολύ καλό σου απόγευμα!

Poet είπε...

Το ερώτημα τίθεται με μεγάλη καθυστέρηση και παύει ουσιαστικά να έχει νόημα. Γιατί δεν είχαμε αντιδράσει στο πρότυπο της καταναλωτικής κοινωνίας; Γιατί ζούσαμε πέρα από τις δυνατότητές μας; Γιατί εκλέγαμε διεφθαρμένες κυβερνήσεις; Γιατί εκλιπαρούσαμε με κάθε μέσο μια θέση στο δημόσιο; Γιατί αφήσαμε να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού; Αναγνωρίζει κανείς σ' αυτόν τον τόπο τη δική του ατομική ευθύνη και τη συλλογική ευθύνη όλων μας ή για όλα φταίνε οι κακοί ξένοι;

Και πού θα οδηγήσει τώρα η προτεινόμενη συλλογική δράση; Στη χρεωκοπία, στην επανάσταση και στον πρώην παράδεισο του υπαρκτού σοσιαλισμού; Αν δεν μπορούμε να ζήσουμε με, ας πούμε, 1.000 ευρώ, θα μπορούμε να ζήσουμε με 200; Ποιοι θα είναι οι επόμενοι σωτήρες μας; Μήπως σας μυρίζει κάτι από κόλαση αυτού του είδους η σωτηρία;

kariatida62 είπε...

Όλοι οι αναφερόμενοι λόγοι είναι πέρα για πέρα αληθινοί!
Μια μικρή πολιτικο-οικονομικο-κοινωνιολογική ανάλυση της Ελλάδας του 2011.
Μόλις αρχίσει να πιάνει η πείνα όλους μας θα δεις για πότε θα πάρουμε τους δρόμους και τα βουνά ακόμα!

ξωτικό είπε...

Μάργκω μου θα συμφωνήσω με τον ποιητή μας κυρίως.
Αν με το να αντιδράσουμε εννοούμε να κατεβαίνουμε κάθε τρείς και λίγο στο Σύνταγμα χωρίς σαφές αίτημα και να προκαλούμε απλώς χάος ,τότε μου δημιουργεί αισιοδοξία το οτι δεν αντιδρούμε....
και...μάλλον δεν έχει βρεθεί αυτό το αίτημα ευρείας αποδοχής και ορατής προοπτικής που θα ένωνε τον κόσμο.
Και έχω ξαναπεί πως δεν ελπίζω στην αντίδραση ,αλλά στην δράση . Όταν δω γύρω μου να απλώνεται η διάθεση για δράση τότε θα αρχίσω να αισιοδοξώ .
Και εκτός απ'τα εργοστάσια που κλείνουν με αγγίζουν και τα εργοστάσια που διώχνουμε καθώς και τα Αιολικά πάρκα που αντιδρούμε στην Δημιουργία τους και οι τουρίστες που έρχονται απ'την άκρη του κόσμου για να βρούν την Ακρόπολη κλειστή και να εγκλωβιστούν στο λιμάνι του Πειραιά .....και το ασφαλιστικό του Γιαννίτση που .."αντιδράσαμε" και δεν πέρασε για να έρθει σήμερα το χειρότερο ...και η δικαιοσύνη που έχει αγκαλιαστεί με την εξουσία και χαρίζει ατιμωρησία ,αλλά δεν είδα καμμία διαδήλωση να το έχει κύριο αίτημά της ξεκάθαρο !!
Άντε δεν λέω άλλα ξέρω πως καταλαβαίνεις και τα υπόλοιπα.
Καληνυχτούλα Μαργκούλα μου .

ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε...

υπάρχουν ήδη 60.000 άστεγοι μόνο στην Αθήνα. υπάρχουν πολλές χιλιάδες απολυμένοι και ακόμα πιο πολλές χιλιάδες άνεργοι. υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε. χτύπησε η πόρτα του διπλανού. σε λίγο χτυπάει και η δική μας.
τα αίτια πολλά. σύμφωνοι. η συνδικαλιστική ηγεσία πουλημένη. σύμφωνοι. και;
και τι θα πει αυτό; εμείς τα εκατομμύρια οι υπόλοιποι θα μείνουμε αδρανείς; θα σχολιάζουμε τους άλλους που δεν αντιδρούν και εκείνοι θα σχολιάζουν εμάς; αυτή είναι η… επανάστασή μας;
συγνώμη που θα μιλώ σκληρά, μα άξιοι της μοίρας μας τότε που τους ψηφίζαμε, άξιοι και τώρα που τους ανεχόμαστε…

Unknown είπε...

Καλημέρα

Στο τέλος θα μείνουμε με το Γιατί.....

Όλοι περιμένουν την ανακοίνωση
της χρεοκοπίας της χώρας από
τον Πρωθυπουργό της χώρας,
χωρίς κανείς να αντιδρά !

Καλό πρωινό

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Η έλλειψη αντίδρασης μου κάνει κι εμένα πολυ μεγάλη εντύπωση...ειναι σαν να μας ψεκάζουν βρε παιδί μου για να μας αποκοιμίσουν...πως αλλιώς να το εξηγησω...

leondokardos είπε...

Απόλυτα σωστά όσα λεει το άρθρο. Να σου πω όμως οτι σήμερα πλέον τα όρια υπομονης και ελπίδων εχουν εξανεμιστεί, ο πολίτης δεν αντέχει άλλο. Οι ηγέτες αναδεικνύονται μέσα απο τις επαναστάσεις, τις έντονες αντιδράσεις, το ξεσηκωμό. Φτάσαμε πλέον στο σημείο αυτό, εγώ ο συνήθως απαισιόδοξος, περιμένω εξελίξεις σύντομα.

a-kentavrou είπε...

O λαός έχει ένστικτο δεν θα στραφεί κατά του εαυτού του.
Γνωρίζει οποιαδήποτε αντίδραση του θα έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα σε ολοκληρωτική καταστροφή.Δεν είναι όπως την ναζιστική κατοχή όπου ο εχρθρός ήταν εξωτερικός.
Τώρα ο εχθρός είναι τα σπλάχνα του, είναι ο ίδιος που πρέπει για να επιβιώσει στο διεθνή ανταγωνισμό να βρει άλλους τρόπους να πορευτεί στον 21 αιώνα.
Το μοντέλο της κρατικοδίαιτης κοινωνίας χαρακτηριστικό της μέχρι τώρα πορείας του δεν περπατάει .

Διάττων είπε...

Έχω κάνει κι εγώ πάμπολλες αναρτήσεις με σχετικό περιεχόμενο αγαπητή μου φίλη. Μέχρι που έχω μιλήσει για το φαινόμενο της πολιτικής χολέρας στην πατρίδα μας (http://diattonsworld.blogspot.com/2010/04/21-1967.html). Κι έχω κουραστεί να τα λέω και να τα γράφω συνέχεια. Λοιπόν, όπως πάνε τα πράγματα, τίποτα δε μπορεί να μας αποτρέψει απ' την καταστροφή. Και ξέρεις γιατί; Γιατί δεν έχουμε να κάνουμε με ένα λαό αλλά με ζώα, με μια άμορφη μάζα...

Ήμουν παιδί ακόμα όταν το 1981 κατάλαβα την ψευτοαλλαγή του μεγαλύτερου και πιο ελεεινού δημαγωγού που πέρασε ποτέ (τουλάχιστον, τις τελευταίες δεκαετίες) απ' την Ελλάδα! Και φυσικά μιλάω για τον πατέρα της σημερινής αθλιότητας που έχουμε σήμερα ως πρωθυπουργό! Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το άλλο κόμμα, τους πρώτους διδάξαντες της σήψης και της διαφθοράς! Κι όμως η μάζα όλ' αυτά τα χρόνια ψηφίζει κι αναδεικνύει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.!!!

Λοιπόν αυτοί είναι οι Έλληνες, οι πιο επικίνδυνοι ανθέλληνες! Αρέσκονται στο να ζούνε έρποντας και να διαμορφώνουν έτσι χαμερπείς επιλογές που δεν τις συναντάς ούτε στο ζωικό βασίλειο και πάντα με μια έμφυτη τάση προς τον όλεθρο!

Λοιπόν, μην ψαχνόμαστε άλλο, όλα είναι αδιεξοδικά, ήρθε η ώρα να πληρώσουμε τα λάθη μας! Μόνο που αυτό θα γίνει μ' ένα τρόπο μοιραίο και καταδικαστικό! Λες και είμαστε επιβάτες του Τιτανικού. Για την ώρα ταξιδεύουμε αλλά σε λίγο... Τι θα γίνει σε λίγο; Εδώ θα χρησιμοποιήσω ένα στίχο του μεγάλου Κωσταβάρα (τον οποίο είχα την τύχη να συναντήσω και προσωπικά):

Βέβαιο πως όλα θα βουλιάξουν σε λίγο...

Ειλικρινά, όποτε βρίσκω ευκαιρία, γράφω, διαμαρτύρομαι, φωνάζω κι αντιδρώ. Είμαι μια φωνή που μόνιμα διαφωνεί! Αλλά οι περισσότεροι γύρω μου κωφεύουν κι εθελοτυφλούν... Μ' έχει κουράσει πια αυτή η αποπνιχτική πραγματικότητα. Ακόμα και τώρα κουράστηκα που έγραψα αυτές τις γραμμές... Όπως και να 'χουν τα πράγματα, να ξέρεις ότι συμπλέουμε... Καλό σου μεσημέρι φίλη μου...

ΥΓ. Ζητώ συγνώμη αν έκανα κατάχρηση του χώρου σου ή αν έγραψα κάτι που δεν έπρεπε ή δεν είναι σωστό... Απόρροια ίσως της προαναφερθείσας κόπωσης...

ΓΙΑΝΝΑ είπε...

Πολυ προσεγμενη η προσεγγιση της νεοελληνικης κοινωνικης συνειδησης απο τον συντακτη του αρθρου.Αν δεχτουμε ολες αυτες τις θεσεις τοτε η συλλογικη αντιδραση μαλλον θα αργησει παρα πολυ και μεχρι τοτε εχουμε να θρηνησουμε πολλες απωλειες.Απωλεια της ευαισθησιας μας,απωλεια των πολιτικων προτυπων,απωλεια της κοινωνικης συνοχης και παει λεγοντας.
Η οικονομικη κριση κατασκευασμενη απο τις αναξιες κυβερνησεις που εμεις εκλεξαμε και στηριξαμε με την ανοχη μας και την δημιουργια πελατιακων σχεσεων,εχει τοσες παραπλευρες απωλειες που τρομαζω οταν το σκεφτομαι.Ειναι μεγαλη αναγκη να αφυπνιστουμε και να αποφασισουμε επιτελους εμεις για το μελλον μας με ουσια και γνωση.

Άιναφετς είπε...

Οι Γάλλοι..."ειδικοί" στις επαναστάσεις, λένε κάτι κατά τη γνώμη μου, άθλιο:
"Ο καθένας για τον εαυτό του και ο Θεός για όλους"...
Η επανάσταση αρχίζει πρώτα μέσα μας και (ας αφήσουμε τον Θεό στην άκρη), είμαστε όλοι υπεύθυνοι, είμαστε η κοινωνία!
Θυμάμαι σε σοβαρότατες κρίσεις, όπως στη δικτατορία είμασταν μια γροθιά, το ίδιο στους μεγάλους σεισμούς, στις φοβερές πυρκαγιές, στα τσουνάμι...έτσι και τώρα θα γίνουμε μια γροθιά...όταν πάψουμε να σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτούλη μας και να παραμυθιαζόμαστε...λίγη υπομονή ακόμα και το κακό σπυρί θα σκάσει!

Margo είπε...

Μετά από το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στον blogger, χάθηκαν κάποια σχόλια και όπως είδα και οι τελευταίες αναρτήσεις πολλών φιλικών blogs.Υποθέτω πως σε όλους μας συνέβηκε το ίδιο.
Ελπίζω να ξαναβρεθούν όλα!

Την καλησπέρα μου σε όλους και σε όσους φυσικά πέρασαν από εδώ και χάθηκε το σχόλιό τους.

Margo είπε...

@roadartist..

Μακάρι να υπάρξει υγιής αντίδραση αλλά πολύ δύσκολο το βλέπω. Ακόμη και το πώς θα αντιδράσουμε καθοδηγούμενο είναι..

Margo είπε...

@ΧΑΡΑ..

Όλοι θα καούμε Χαρά μου. Ίσως μόνο τότε αλλάξουμε νοοτροπία. Να νοιαστούμε για το κοινό καλό, να δράσουμε… ας γίνει ακόμη κι αν πρέπει να πατώσουμε.

Margo είπε...

@Thalassenia..

Βοήθειά μας.. μα κι αυτός ο Θεός τι να μας κάνει αφού οι περισσότεροι τον έχουμε χάσει.. δεν μιλώ βέβαια για τη θρησκεία αλλά για την ουσία της ζωής.

Margo είπε...

@ποιώ-ελένη..

Συμφωνώ μα εγώ θέλω να δράσω τώρα και δεν μπορώ. Η δράση παραμένει στο στενό περιβάλλον του εαυτό μου και των παιδιών μου. Άλλοτε θα μου αρκούσε αλλά τώρα όχι.
Να σαι καλά Ελένη

Margo είπε...

@Νηφάλια Μέθη..

Σε αυτό και ελπίζω και εγώ από ανάγκη νηφάλια μέθη μου. Αισιόδοξο το μήνυμα σου και πολύ το έχω ανάγκη. Η αναμονή με σκοτώνει και σε αυτή τη χρονική συγκυρία χρειάζεται πολύ υπομονή!

Τα λόγια των ποιητών μας φάρμακο στις πληγές μας..

Φιλιά πολλά!

Άιναφετς είπε...

Λέω κι εγώ...χάθηκε το σχόλιο μου! Τόλμησα πολιτικοφιλοσοφική ανάλυση...και αυτή χάθηκε....το ίδιο και στου Ευρύνοου...ελπίζω να βρεθεί...γιατί πάει η έμπνευση!!!
Τα βραδινά μου ΑΦ!

Margo είπε...

@Σταυρούλα Σανίδα..

Αυτό είναι το τραγικό. Η αντίδραση δε θα είναι ομαλή, δε θα έχει αποτέλεσμα, μόνο βία και ασυνεννοησία. Πόσο θα ήθελα η διαίσθηση μου να με διαψεύσει..

Margo είπε...

@b|a|s|n\i/a..

Αυτό είναι βρε Βασίλη τρωγόμαστε με βλακείες, ζούμε λες και είμαστε μόνοι μας σε αυτόν τον τόπο. Φοβερή αποξένωση, κανείς δεν νοιάζεται για κανέναν. Μόνο εξαιρέσεις Ανθρώπων που βλέπουν γύρω τους. Ώρες ώρες απελπίζομαι..

Καλό Σαββατοκύριακο Βασίλη μου

Margo είπε...

@Poet..

Μαζί σου Τόλη μου, τα ίδια γιατί και με τίποτα μα με τίποτα να μην μας «χαριστεί» η ευμάρεια των τελευταίων χρόνων. Μία φούσκα ήταν της ψευδούς ευτυχίας.

Βάζω στοίχημα όμως πώς αν δινόταν λίγα ευρώ παραπάνω οι περισσότεροι θα ήταν ευχαριστημένοι! Γι αυτό φοβάμαι και απελπίζομαι. Ότι θέλουν μας κάνουν όσοι μπορούν και κρατάνε καλά τα χαλινάρια του όχλου..

Margo είπε...

@Άιναφετς..

Θα πρέπει να έπαθε μεγάλη ζημιά ο blogger. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο και τόσες πολλές ώρες. Εν τω μεταξύ τα είχα τα σχόλια στο emial μου αλλά δυστυχώς τα έσβησα, που να φανταστώ!

Μαγισσούλα μου θα έχουμε να μιλάμε για καιρό για τα πολιτικοοικονομικά, μόνο που με τον καιρό εγώ προσωπικά χάνω την όποια έμπνευση;)

Φιλιά πολλά και Αληθινά! :)

Διάττων είπε...

Κρίμα! Είχα αφήσει - θέλω να πιστεύω - ένα πολύ καλό και μεγάλο σχόλιο αλλά χάθηκε όπως χάθηκαν αρκετά πράγματα σε blogs, και μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο! Ειλικρινά, κρίμα γιατί η έμπνευση της στιγμής δεν επαναλαμβάνεται!

Έστω, όπως και να 'χει, γεγονός είναι ότι συμπλέουμε στις αντιλήψεις μας... Έχω κάνει κι εγώ αντίστοιχες αναρτήσεις. Αν μπεις στην ιστοσελίδα μου, θα δεις ότι στη δεξιά πλευρική στήλη αναφέρομαι σε μια σημαντική παρουσίαση που έχω κάνει με θέμα "Το Φαινόμενο Της Πολιτικής Χολέρας Στην Ελλάδα". Αν ευκαιρείς, κάνε κλικ να διαβάσεις. Πιστεύω ότι αξίζει... Καλό σου μεσημέρι και καλή Κυριακή σού εύχομαι αγαπητή μου φίλη...

Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης είπε...

Αν δεν αποδιώξουμε την νοοτροπία του να είμαστε απαθείς μέχρι να πάθουμε εμείς σοβαρο πλήγμα θα ειμαστε δια β΄θιου με την όπισθεν.

Πρώτα από όλα να πρέπει να εκμηδενίσουμε τον εγωισμό μας.

Φιλιά!

Margo είπε...

@Diatton..

Διάτωνα πράγματι είχες αφήσει ένα πολύ καλό σχόλιο και ευτυχώς είχα προλάβει να διαβάσω. Πάνω που ήθελα να μου ξαναδώσεις το link της ανάρτησής σου. Θα μπω να ψάξω με τον τίτλο που μου έδωσες και αν κολλήσω τα λέμε ξανά!

Σ' ευχαριστώ πολύ κυρίως για το "μαζί" που προσωπικά με δυναμώνει να αντέχω, αλλά και για το διπλό σου πέρασμα.

υ.γ. με αυτό που έγινε στον blogger ένιωσα πόσο στον αέρα στηρίζεται όλο αυτό που κάνουμε εδώ. Ελπίζω να μην μας πουλήσει κάποτε το σύστημα.

Να είσαι καλά!!!

Διάττων είπε...

Αγαπητή μου φίλη, σ' αυτή τη διαδρομή που κάνουμε όλοι στη Ζωή (μια πορεία σύντομη, ανάμεσα όλο σε δύσβατα μονοπάτια και κακοτοπιές), κι εμένα με κάνει πιο ισχυρό να ξέρω ότι υπάρχουν συνοδοιπόροι...

Όσο για την ανάρτηση που ήθελα να δεις, βρίσκεται στη δεξιά πλευρική στήλη της ιστοσελίδας μου κάτω απ' το γενικό τίτλο "Για Τους Επισκέπτες" (έχει αριθμό 2, αν θες ρίξε και μια ματιά στο 1) κι αναφέρεται στο Φαινόμενο Της Πολιτικής Χολέρας Στην Ελλάδα. Κάνε κλικ να τη διαβάσεις και μου λες μετά τη γνώμη σου...

ΥΓ. Και για το διπλό μου πέρασμα που λες, σου γράφω κάτι για να δεις ότι δεν ξεχνώ... Lhasa De Sela (ακόμα να της κάνω αφιέρωμα)...

Margo είπε...

@Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης..

Αν περιμένουμε Γιάννη μου να έρθει σε εμάς το κακό θα έχουμε βουλιάξει για τα καλά.. καλά σαράντα μετά..

Έχεις τόσο δίκιο ο εγωισμός μας είναι όπλο μας και είναι καταστροφικό!

Να είμαστε καλά Γιάννη μου.. για να αντέχουμε!

Σε φιλώ!

Margo είπε...

@Diatton..

Το διάβασα το άρθρο(2) και σου άφησα εκεί σχόλιο.. είναι εξαιρετικό!!!
Θα περάσω ξανά να διαβάσω και το άλλο, μόλις κλέψω λίγο χρόνο πάλι από τα συνηθισμένα που με κυνηγάνε καθημερινά.

υ.γ.Δεν ξεχνώ τον λόγο που γνωριστήκαμε εδώ και περιμένω εκείνο το αφιέρωμα.

Καλό βραδάκι φίλε μου να είσαι καλά!

leondokardos είπε...

Margo, σου άφησα σχόλιο το οποίο βλέπω οτι δεν υπάρχει! Εμένα χθες η τελευταία μου ανάρτηση για τα επεισόδια είχε εξαφανιστεί όλη τη μέρα όπως και τα σχόλια που είχαν αφήσει 6 άλλοι μπλογκερ.Σβήσιμο σχολίων φαίνεται να έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις. Αυτό αποδίδεται σε εμπλοκή του Google αλλά δε το πιστεύω οτι είναι εκεί το θέμα.

Unknown είπε...

Νομίζω ότι περιμένουμε από τους νέους να ξεσηκωθούν, να κάνουν αυτοί την επανάστασή. Και εμείς για να είμαστε ειλικρινείς, απλός καθόμαστε.
Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, να δείξουμε ότι δεν πάει άλλο.

Side21 είπε...

Στην κατοχή ...
τον έβλεπες τον εχθρό
τώρα είναι αόρατος !!!
Ίσως ένα τμήμα του βρίσκεται μέσα μας.
Εκεί πρέπει πρώτα να πολεμήσουμε ...
Κι ύστερα να στηριχτούμε ο ένας στον άλλο.
Αυτό που φοβούνται είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ ...
Γι' αυτό πρώτιστη μέριμνά τους με τα
ΜΜΕ είναι να την πριονίζουν !!!

Margo είπε...

@leondokardos..

Λεοντόκαρδε είχα προλάβει να διαβάσω όλων τα σχόλια αλλά δυστυχώς δεν είχα προλάβει να απαντήσω. Ελπίζω να ήταν απλά τεχνικό πρόβλημα και να επηρέασε παγκοσμίως τη google. Θα δούμε στο μέλλον γιατί θα υπάρξουν και άλλε αντιδράσεις και αναρτήσεις που «πονάνε»

Margo είπε...

@Ellada..

Όλοι θα αντιδράσουμε γιατί όλοι χάνουμε κάποια πράγματα. Θα ήθελα όμως να αλλάξουμε και σαν άνθρωποι σαν κοινωνία και αυτό είναι το δυσκολότερο..

Margo είπε...

@Side21..

Η ενότητα είναι το πιο δύσκολό μας Side και πράγματι ο μεγαλύτερος εχθρός είναι μέσα μας. Εύχομαι να το καταφέρουμε και το προσπαθώ με τους ανθρώπους γύρω μου που είναι θετικοί..
Να σαι καλά!