27 Φεβ 2009

Ένας ξεχωριστός χαρταετός


Καθαρή Δευτέρα και τη τιμητική τους έχουν οι χαρταετοί. Ο ουρανός σε όλα τα μέρη της Ελλάδας γεμίζει πολύχρωμες κουκίδες που άλλοτε χορεύουν με φόντο το γαλάζιο του ουρανού και άλλοτε πέφτουν με απίστευτη ταχύτητα σαν χρωματιστά πεφταστέρια. Χάρτινα πουλιά πετούν ψηλά κάνοντάς μας για λίγο παιδιά τότε που πιστεύαμε ότι ήταν όλα δυνατά ακόμα και το δικό μας πέταγμα στο λατρεμένο ουρανό.
Είναι αναμφισβήτητα το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών.

Αυτή τη μέρα θα θυμάμαι για πάντα ένα ξεχωριστό χαρταετό που είχαμε φτιάξει με τα αδέλφια μου. Οι ηλικίες μας ήταν από 10 έως 14. Κάθε χρόνο εμείς τον φτιάχναμε, εκείνη τη χρονιά όμως θέλαμε ο αετός μας να είναι διαφορετικός… να είναι μεγάλος… πολύ μεγάλος!!! Η κατασκευή ενός μεγάλου χαρταετού δεν ήταν εύκολη υπόθεση, έπρεπε να είναι αρκετά γερός για να αντέξει τον δυνατό αέρα (θα τον πετάγαμε στην Μύκονο) αλλά να μην είναι και τόσο βαρύς ώστε να μπορέσει να σηκωθεί και εμείς να είμαστε ικανοί να τον οδηγούμε.

Αρχηγός ήταν ο μεγάλος μου αδελφός ο οποίος μελέτησε την κατασκευή με όλες τις
λεπτομέρειες και χρησιμοποιώντας ότι γνώσεις διέθετε από τα πολλά που διάβαζε. Θα πρέπει να σημειώσω εδώ ότι αγαπημένο του χόμπυ ήταν να διαβάζει εγκυκλοπαίδειες!

Το ύψος του χαρταετού θα ήταν 2m αρκετά ψηλότερος από τον πιο ψηλό της παρέας. Έπρεπε
να βρούμε υλικά. Για ξύλα κόψαμε χοντρά καλάμια που δεν ήταν πολύ βαριά και είχαν και ελαστικότητα ώστε να μη σπάσουν εύκολα. Έπρεπε να βρούμε χαρτί και αυτό ήταν δύσκολο ειδικά στο νησί εκείνη την εποχή. Όμως ήμασταν τυχεροί, ένας θείος μας έφερε ένα μεγάλο ρολό χαρτιού με νάυλον επένδυση από αυτά που έχουν οι βιομηχανίες για ειδικές συσκευασίες προϊόντων. Το σχοινί ήταν ανάλογο του μεγέθους και τέτοια σχοινιά είχαμε πολλά στο χωριό και η ουρά τεράστια, δε θυμάμαι πόσες αφημερίδες είχαμε κόψει.
Κάναμε τρεις μέρες να τον φτιάξουμε και ανυπομονούσαμε να ξημερώσει η Καθαρή Δευτέρα για να τον ελευθερώσουμε.
Ζητήσαμε και βοήθεια. Μαζευτήκαμε έξι παιδιά και μοιράσαμε τους ρόλους. Δύο κρατούσαν τον αετό, τρεις κρατούσαν το σχοινί και ένας την ουρά. Θέλαμε αέρα και ευτυχώς φυσούσε πολύ. Συντονιστήκαμε όλοι στα συνθήματα που έδινε ο αδελφός μου ο οποίος κρατούσε πρώτος το σχοινί που ήταν και το δυσκολότερο.

Και με το 1..2..3.. τον αφήσαμε και δε πιστεύαμε στα μάτια μας... πετούσε!!! Όλοι φωνάζαμε από χαρά εκτός από τον αδελφό μου που το σχοινί του είχε κόψει τα χέρια! Δεν πέταξε πολύ, ήταν αρκετό όμως για να τον δουν πάρα πολλοί στο νησί. Ήταν πολύυυυ μεγάλος!
Μπορεί να πέταξε λίγο, όμως αυτόν τον αετό θυμάμαι , όπως τον θυμούνται και όλοι όσοι είδαν το σύντομο ταξίδι του στο Μυκονιάτικο ουρανό…

39 σχόλια:

eva είπε...

Είχαμε φτιάξει κι εμείς έναν μεγάλο χαρταετό, 1,5 μέτρο περίπου. 5-6 γειτονόπουλα, άλλος ανέλαβε τα υλικά, άλλος την κατασκευή, άλλος την ουρά, εγώ την εικαστική επιμέλεια, έναν χαρταετό μέσα στον χαρταετό να πετά ανάμεσα σε σύννεφα και πουλιά. Δεν είχαμε τον δυνατό μυκονιάτικο αέρα και τα κατάφερε. Πετούσε όλη την ημέρα, πετούσαμε κι εμείς μαζί του από καμάρι και περηφάνεια. Τώρα, σειρά έχουν τα παιδιά μας.

Καλά κούλουμα, να τα περάσεις όμορφα :)

Margo είπε...

Τι όμορφο!!! Έχεις φωτογραφίες;;; Αν και αυτές οι εικόνες είναι τόσο δυνατές στη μνήμη της ψυχής μας, που καμία φωτογραφία δεν μπορεί να αντικαταστήσει.
Καλά κούλουμα και σένα Ευαγγελία μου, να στε καλά:)

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Πάνω που ετοιμαζόμουν να βάλω ανάρτηση για τους χαρταετούς, έπεσα πάνω στη δική σου και την απόλαυσα.Ηταν μια ξεχωριστή εμπειρία ο χαρταετός όταν είμασταν παιδιά.Τα ζύγια να' ναι σωστά, η ουρά μεγάλη και χρωματιστή, το χαρτί, το ξύλο..Στη διαδικασία, εκεί ήταν που κατοικούσε η μαγεία.Σου εύχομαι Margo μου, παρέα με όλη την οικογένεια να κατακτήσετε τους αιθέρες.Βάλτε και κανένα γάντι για καλό και για κακό.Μπορεί ο χαρταετός σας να λαχταρήσει τα ψηλά...Καλά κούλουμα.Πολλά πολλά φιλιά

Margo είπε...

Όλγα μου να την κάνεις την ανάρτηση, δίνεις άλλη διάσταση στα πράγματα... Έχω χρόνια να πετάξω αετό, σήμερα όμως πήραμε έναν με τα παιδιά και θυμήθηκα τα παλιά:)
Καλά κούλουμα Όλγα μου και καλά να περάσετε.
Σε φιλώ!

roadartist είπε...

Ξύπνησες αναμνήσεις..
Δε ξέρω αν θα πετάξουμε φέτος χαρταετούς το έχω σταματήσει να το τιμώ το έθιμο τα τελευταία χρόνια..
Καλά να περάσεις, φιλιά.

Roadartist είπε...

Τώρα πήρα χαμπάρι το ρολόι.. το έβαλα κ εγώ.. :)))) Καλό 3μερο (οριστικά πλέον!!)

Margo είπε...

Ροντάκι μου... και εγώ με τα παιδιά το θυμήθηκα όπως και πολλά άλλα:)
Καλά να περάσεις!
Φιλάκια

Δημιουργία είπε...

Δεν υπαρχει ωραιοτερο θεαμα την Καθαρη Δευτερα απο το πεταγμα του χαρταετου, ο ουρανος γινεται ενας πολυχρωμος πινακας.Καλο τριημερο να εχεις,καλη Σαρακοστη.

Ανώνυμος είπε...

Όσο πάει και πιο πολύ θα μας γοητεύει ο χαρταετός μας που πετάει ψηλά. Έχουμε τόσο πολύ βαρύνει και προσκολληθεί στη γη Margo μου.
Νοστάλγησα...

Καλά Κούλουμα!

Poet είπε...

Οι χαρταετοί πρέπει να πετάνε. Τι κι αν σκαλώνουν στα δέντρα, στα καλώδια, στις κεραίες ... στην πραγματικότητα. Πρέπει να πετάνε. Πολύχρωμοι, εκθαμβωτικοί, ονειρεμένοι.

Dorothy είπε...

Καλό τριήμερο Margo! Δεν θα έλεγα ότι το πέταγμα του χαρταετού είναι μέσα στα ταλέντα μου, αλλά μάλλον φταίει και ο άνεμος που δεν βοηθά :p

THANASIS MAKEDONAS είπε...

νασε καλα φιλη μου μου θυμισες τα παιδικα χρονια αν και ειμαι 52 θα θελα να πεταξω παλι ετσι ενα μεγαλο αετο να νιωσω παλι οπως τοτε.

maximus είπε...

Πολύ ωραίες αναμνήσεις Margo. Τί όμορφη και η διασκευή του eye in the sky, δεν την είχα ξανακούσει. Ρομαντικό, τρυφερό, ευαίσθητο και αγχολυτικό(!) το ιστολόγιό σας. Καλό τριήμερο και από μένα.

IZA είπε...

`Εχει άλλη αξία το πέταγμα του χαρταετού όταν το έχεις κατασκευάσει μόνος σου με μεράκι και αγάπη. Καλό τριήμερο και καλή Σαρακοστή.

Μαρία Δριμή είπε...

Εγώ πάλι ζήλεψα αυτόν τον ουρανό στον οποίο πετάει ο χαρταετός...Σαν κι αυτόν της τελευταίας φωτογραφίας. Να περάσετε ένα όμορφο τριήμερο και να φτάσουν οι χαρταετοί σας όσο πιο ψηλά γίνεται!
Φιλιά

Eulie Aeglie είπε...

Πώς θα ήταν αν πετούσαμε, άραγε;

Margo είπε...

Δημιουργία..
Καλό τριήμερο και σε σας Κατερίνα μου καλά να περάσετε!



Πανδώρα μου..
Έστω και για λίγο δραπετεύουμε από όσα μας βαραίνουν..χάριν των παιδιών:)
Καλά Κούλουμα και σε σένα εύχομαι!

Margo είπε...

Poet..
Πρέπει να πετάνε Τόλη μου, πρέπει να πετάμε... ακόμα και με αφορμή τους χαρταετούς, στέλνεις το μήνυμά σου.. Σ' ευχαριστώ!
Καλή Σαρακοστή




Dorothy..
Όταν θα έχεις να κάνεις με παιδιά θα γίνεις ξεφτέρι:)
Καλά να περάσεις! Φιλιά

Margo είπε...

Θανάση... καλώς όρισες!
Όλα γίνονται.. αν πετάξεις τώρα τον αετό σου θα το χαρείς ακόμη περισσότερο από τότε που θυμάσαι. Ακόμα κι αν δε το παραδεχόμαστε όλοι θα θέλαμε να γυρίσουμε πίσω:)
Καλό τριήμερο!



Maximus...
Χαίρομαι που νιώθεις έτσι μέσα στο σπιτικό μου.. Αν μου μιλούσες και στον ενικό, θα ένιωθα πολύ καλύτερα:)
Καλά να περάσεις!

Margo είπε...

ΙΖΑ... όπως και οτιδήποτε φτιάχνουμε μόνοι μας έχει άλλη αξία.. ξεπερνάει κάπως την υλική του υπόσταση..
Καλά Κούλουμα!



Μαρία μου.. σε ευχαριστώ πολύ.. σε σένα εύχομαι καλή ξεκούραση!!!
Όταν βλέπω εικόνες από ψηλά μετανιώνω που δεν έκανα κάποτε "παραπέντε". Πετάς με τη βοήθεια του αέρα και ένα σύστημα σαν μεγάλα φτερά. Έμεινε ανεκπλήρωτο όνειρο.. δε πειράζει πετάω αετούς:)
Καλά να περάσετε!! Φιλιά.

Margo είπε...

Aίγλη μου...
Νομίζω ότι στους δέκα οι εννιά θα ήθελαν να πετάξουν.. το φανταζόμαστε πολύ όμορφη εμπειρία, ίσως γιατί το έχουμε ζήσει στα όνειρά μας και η ανάλαφρη αίσθηση του κορμιού όταν πετάει μας ακολουθεί όλη την ημέρα!
Καλά κούλουμα!

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Πραγματικά , ποιό παιδί δεν χαίρεται όταν πετάει ψηλά ο χαρταετός του !!!!
Κι εγώ πιτσιρίκα ξετρελαινόμουν (με βοηθούσε ο πατέρας μου βέβαια)όταν έβλεπα τον χαρταετό μου και πήγαινε ψηλά στον ουρανό !!!!! Τώρα χαίρομαι όταν βλέπω τις πιτσιρίκες μου με τον μπαμπά τους, που προσπαθούν!!
Πολλά χρώματα, όμορφα σχέδια, παιδικά όνειρα, υπέροχες αναμνήσεις να πετούν ψηλά στον ουρανό !!!!
Καλή Καθαρά Δευτέρα

creationsbyeve είπε...

Ωραίες παιδικές στιγμές!!! Καλά κούλουμα εύχομαι :)

"Ground Control to Major Tom" είπε...

Αμόλα Καλούμπα Μαργκό!!!

Καλό μήνα και καλά Κούλουμα!!!

olivetreegirl είπε...

Πολύ γλυκιά ανάρτηση, γεμάτη όμορφες αναμνήσεις. Τέτοιες μέρες η οικογένεια μας λείπει ακόμα πιο πολύ...
Εύχομαι οι αετοί σας να πετάξουν όσο πιο ψηλά γίνεται!!
Καλή καθαροδευτέρα!!

marianaonice είπε...

Υπέροχες μνήμες!
Καλή Σαρακοστή!
Καλό μήνα!!
:))

Adamantia είπε...

Λατρευω τους χαρταετους, σημερα ειναι η καλυτερη μου που θα γεμισει ο ουρανος. Καποτε εφτιαχνα κι εγω και ειχαμε παρει με τα παιδια μου μερος σ ενα διαγωνισμο ιδιοχειρου χαρταετου. Χασαμε αλλα το καταδιασκεδασαμε.
Πολλα φιλια!

Ανώνυμος είπε...

Καλή Σαρακοστή!
α! υπἐροχες και ξέγνοιαστες αναμνήσεις!

lakis είπε...

Όμορφα τα ταξίδια στις αναμνήσεις. Μέρα καλή

Margo είπε...

Αθηνά μου...
Και πόσο πιο όμορφα να πετάνε τον αετό τους σε τέτοιο παράδεισο που ζείτε!!!! Νομίζω δε θα μπορούσε να είναι καλύτερα.
Καλό μήνα Καλή Σαρακοστή μα έχετε.
Πολλά φιλιά!



creationsbyeve...
Καλή Σαρακοστή, καλώς να μπούμε στην Άνοιξη!

Margo είπε...

Ground control to Mazor Tom...
Καλώς ήρθες στο μπλοκόσπιτό μου!!
Τον πετάξαμε τελικά τον αετό μας αλλά όση καλούμπα κι αν αμόλησα δεν τα κατάφερε. Αυτοί οι έτοιμοι είναι ελαττωματικοί:))



Ολιβάκι μου...
..έχεις δίκιο αυτές τις μέρες μας λείπει ακόμα περισσότερο η οικογένειά μας...
Σου εύχομαι να συναντήσεις γρήγορα τους δικούς σου κι ας μην είναι γιορτές..
Σε φιλώ!

Margo είπε...

Μαριάννα μου...
Καλό μήνα, καλή Σαρακοστή με χαμόγελο και ελπίδα:)


Αδαμαντία μου...
Τέτοιες δραστηριότητες εκτός από μνήμες δημιουργούν και περισσότερο δέσιμο στην οικογένεια.. πολύ σημαντικό για τα παιδιά!
Καλό μήνα, φιλιά!

Margo είπε...

Ηλιογράφε...
Καλώς όρισες!
Είπες τη μαγική λέξη: Ξέγνοιαστες αναμνήσεις..
Καλή Σαρακοστή εύχομαι!



Λάκη Φουρουκλά...
Όμορφα και νοσταλγικά τούτα τα ταξίδια...
Καλή σου νύχτα!

Ανώνυμος είπε...

Όμορφες αναμνήσεις απο στιγμές ανεπανάληπτες. Την χαμογελαστή καλημέρα μου.

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

Ελπίζω να απολαύσατε το πέταγμα του χαρταετού με την οικογένεια και του χρόνου να επιχειρήσετε να φτιάξετε και πάλι εσείς τον χαρταετό, σε νέα βάση αυτή τη φορά!
Τι καλά που μοιράστηκες μαζί μας μια τόσο γλυκια ανάμνηση...
Χόμπι να διαβάζει εγκυκλοπαίδειες ε;;;
Πολλά φιλιά Margo μου, καλή Σαρακοστή!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

KAΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.ΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΞΕΓΝΙΑΣΤΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΩ.

Margo είπε...

didymina...
Όμορφες αναμνήσεις...
όμορφη καληνύχτα πια:)



Ομπρελίτσα μου...
Όμορφα ήταν και φέτος, όμως αλλιώς είναι να τον φτιάχνεις και μάλιστα με παρέα...θυμάσαι πολύ περισσότερα από το πέταγμα. Ε! δε χρειάζεται να τον κάνουμε και τόσο μεγάλο:))
Καλή Σαρακοστή Ευδοκία μου!



Σκρουτζάκο... καλώς όρισες!
Ναι ήταν όμορφες και ξέγνοιαστες και κυρίως αξέχαστες!
Καλό μήνα σου εύχομαι.
Καλή σου νύχτα!

ολα θα πανε καλα... είπε...

Tώρα πια πέρασαν οι Απόκριες αλλά και τα χρόνια,για μας,τους μεγαλύτερους,αλλά για τα παιδιά κάτι που έχουν φτιάξει μάλιστα τα ίδια,με τον κόπο τους,είναι κάτι το μαγικό.Δεν έχω φτιάξει ποτέ μου χαρταετό αλλά τους θαύμαζα έτσι που τους έβλεπα να πετάνε,πολύχρωμοι,στον ουρανό!
Καλησπέρα και καλή Σαρακοστή - αυτό,μου είπαν,ότι εύχονται αυτές τις μέρες!

Margo είπε...

Σωστά σου είπαν καλή Σαρακοστή λέμε:))
Καλή Άνοιξη θα πρόσθετα και μπήκε ορεξάτη...
Καλή σου μέρα!