24 Δεκ 2010

Να τα πούμε;
Χριστούγεννα πρωτούγεννα  πρώτη αρχή του χρόνου
κι αρχή που βγήκε ο Χριστός  στη γη να περπατήσει
Και εκεί που περιπάτησε  χρυσό ντεντρί εβγήκε
χρυσά ήταν τα κλωνάρια του  κι ολάργυρη η κορφή του
στη μέση εκάθητο ο Χριστός  στην άκρα η Παναγία
και στα περικοκλάδια του  αγγέλοι κι αρχαγγέλοι
κι ο Μιχαήλ αρχάγγελος  επέρασε και λέει.
"χαρίσατέ μου τα κλειδιά  και τα μαλαματένια
ν' ανοίξω τον Παράδεισο  να πιω νερό δροσάτο
να πέσω ν' αποκοιμηθώ  σε μια ροδιά από κάτω
να πέσουν τ' άνθα πάνω μου  τα ρόδα στην ποδιά μου
και τα χρυσά τριαντάφυλλα  στην ροδοπλεξουδιά μου"
Αφέντη, αφέντη μας,  πέντε φορές αφέντη
εσένα πρέπει αφέντη μας  βελούδα να κοιμάσαι
βελούδα να σκεπάζεσαι  να μην κρυολογούσαι
Κι ακόμη ξαναπρέπει σου  καρέκλα καρυδένια
για ν' ακουμπάς τη μέση σου  την μαργαριταρένια
Και πάλι ξαναπρέπει σου  τρικούβερτο καράβι
η πλώρη ναν  το μάλαμα  η πρύμη το λογάρι
και τα σχοινιά του καραβιού  όλο μαργαριτάρι

Να το μαζεύουν άρχοντες να κάνουν δακτυλίδια
και τα μικρά αρχοντόπουλα  να κάνουν μπιχλιμπίδια
Πολλά 'παμε τ' αφέντη μας  ας πούμε της κυράς μας.
Κυρά ψιλή, κυρά λιγνή,  κυρά καμαροφρύδα
Κυρά μου όντως στολίζεσαι, να πας στην εκκλησιά σου...
Βάνεις τον ήλιο πρόσωπο  και το φεγγάρι στήθη
και του κοράκου το φτερό  βάνεις καμαροφρύδι
την άμμο την αμέτρητη  βάνεις μαργαριτάρι 
Πολλά είπαμε και της κυράς  ας πούμε και του γιου της
Αν έχεις γιο στα γράμματα  και σύρει το κοντύλι 
να σου ευχηθούμε όλοι μας  να βάλει πετραχείλι
Πολλά είπαμε του γιουκα σας  ας πούμε και της κόρης
Κι αν έχεις κόρη εύμορφη  βάλτην να μας κεράσει
για πίτα για λουκάνικο  για κοφτερό κομμάτι
να τσ' ευχηθούμε όλοι μας  να ζήσει να γεράσει
Για δώστε μας τον πετεινό  για δώστε μας την κότα
για δώστε μας τον κόπο μας  να πάμε σ' άλλη πόρτα
Για απ' του πατέρα το πουγγί  κανένα δεκαράκι
για απ' της μάνας το πουγγί  κανένα πενταράκι.

Και του χρόνου

Χρόνια πολλά!


Παραδοσιακά κάλαντα Μυκόνου

υ.γ. Τα κάλαντα αυτά δεν τα λένε πια στη Μύκονο και δεν τα  βρήκα στο You Tube,  μόνο τα Δειλιανά που ακούγονται την Πρωτοχρονιά. Έχω σκοπό όμως τώρα που τα βρήκα να φροντίσω να υπάρξουν και σαν ηχητικό αρχείο, του χρόνου να είμαστε καλά.


16 Δεκ 2010

All together against the bird of prey..
by Giangiorgio Crisponi


υ.γ.1: Ο τίτλος της ανάρτησης είναι ο τίτλος που έχει δώσει ο φωτογράφος στη φωτογραφία του
υ.γ.2: Η μουσική θα αλλάξει όταν αποκατασταθεί η πολύ κακή σύνδεση που μας ξαναθυμήθηκε με την έλευση της κακοκαιρίας.. 
9 Δεκ 2010

Παραμονή Χριστουγέννων του '43

Ο πατέρας γύρισε εκείνο το βράδυ την ίδια ώρα από τη ΧΕΝ. Ακούμπησε στη κουζίνα αποσταμένος τα δύο κονσερβοκούτια με φαγητό, κάθισε στη μοναδική ξύλινη καρέκλα και έβγαλε τα λιωμένα παπούτσια. Πιο πολύ τον προφύλαγαν τα τσουράπια που είχε πλέξει η γιαγιά. Ξεσκέπασε προσεκτικά τα τενεκεδάκια και τα έβαλε στο συρμάτινο φανάρι που κρέμονταν πάνω στο πάγκο. Κάθε βράδυ το ίδιο. Ήταν η μερίδα που δικαιούταν κάθε εργαζόμενος στο μαγειρείο της ΧΕΝ. Την έφερνε σπίτι για να μας κρατά όρθιους τις δύσκολες εκείνες μέρες της κατοχής. «Εγώ χορταίνω από τις μυρωδιές» έλεγε στη μητέρα, όταν τον πίεζε να πάρει κι αυτός μια μπουκιά. Ακόμη και ο σκύλος μας ο Μπόμπης κρατιόταν από το φαγητό που έφερνε ο πατέρας. Η μητέρα γέμιζε με νερό τα άδεια τενεκέδια και γέμιζε τη γαβάθα του. Με όση δύναμη απόμενε στο σκελετωμένο του κορμί σηκώνονταν στα πίσω πόδια και με τη γλώσσα ρουφούσε το νεροζούμι στον αέρα. Μετά έχωνε τη μουσούδα στη γαβάθα αδειάζοντάς την στη στιγμή χωρίς ανάσα. Όλο το υπόλοιπο βράδυ περνούσε γλείφοντας την. Τον άκουγα να τη σέρνει εδώ κι εκεί μέσα στην αυλή καθώς κοιμόμουν δίπλα στο παράθυρο.

Ο μισθός του πατέρα ελάχιστα βοηθούσε. Το χαρτονόμισμα ξευτελιζόταν κάθε στιγμή μέσα στη μέρα. Αν είχες λίρες, στάρι, λάδι, όσπρια ή άλλα τέτοια βασικά ήσουν βασιλιάς. Το ψωμί σπάνια έμπαινε στο σπίτι. Όλη η προίκα της μητέρας είχε ανταλλαγεί στα γύρω χωριά για μισό σακί καλαμπόκι ή φασόλια και λίγο στάρι.


Χωρίς να βγάλει το πανωφόρι μπήκε το δωμάτιο. Στο μικρό σιδερένιο κρεβάτι ξαπλωμένοι η μητέρα και η γιαγιά στις δύο άκρες και στη μέση ο αδελφός μου κι εγώ, σκεπασμένοι με το πάπλωμα που είχε απομείνει και από πάνω μία κουρελού. Ο πατέρας ακούμπησε το χέρι στη μεγάλη σιδερένια σόμπα δίπλα στο κρεβάτι «Το τελευταίο ξύλο έριξα το μεσημέρι», λέει η μητέρα, «έχει χωνέψει από ώρα και κρύωναν τα παιδιά». Παρακολουθούσαμε τον πατέρα με τα μάτια μόνο έξω από τα σκεπάσματα. Αμήχανος κοίταξε από το παράθυρο στην αυλή. Το τελευταίο χοντρό δέντρο το είχε κόψει τρεις μέρες πριν. Τα άλλα ήταν λιγνά, ίδια με μας. Απότομα ανοίγει το παράθυρο. «Γιάννη τι κάνεις τρελάθηκες έχει παγωνιά», άρχισε να φωνάζει η μητέρα. Αρπάζει το μεγάλο τραπέζι που ήταν στο δωμάτιο το γυρίζει στο πλάι και το σπρώχνει στο ανοιχτό παράθυρο προς την αυλή. Θυμάμαι τα καλοκαίρια που το βγάζαμε στην αυλή για να γίνει πιο ευρύχωρο το δωμάτιο, δε χώραγε από καμία πόρτα. Το σήκωσε με όση δύναμη του απόμενε και το άφησε να πέσει έξω. Με νευρικές κινήσεις έκλεισε το παράθυρο και παίρνοντας το μικρό τσεκουράκι βγήκε έξω. Πετάχτηκα βολίδα από το κρεβάτι και κόλλησα το πρόσωπο στο τζάμι. Ο πατέρας όλο μανία, λες και μισούσε το τραπέζι, άρχισε να το κομματιάζει με απανωτές τσεκουριές.

Σαν τελείωσε, ξεδιάλεξε και έφερε μέσα τα χοντρά κομμάτια, πόδια και πλαϊνά. Η σόμπα ήταν αρκετά ψηλή, λίγο πιο πάνω από το μπόι μου. Την άνοιξε από πάνω βγάζοντας όλα τα στρογγυλά στεφάνια και έχωσε μέσα όσα κομμάτια χωρούσαν. Από το μπροστινό κάτω άνοιγμα στρίμωξε τα μικρότερα. Σε ένα από αυτά πλησίασε το τσακμάκι και αφού προσπάθησε δυο τρεις φορές του έβαλε φωτιά. Άρπαξαν όλα, σε λίγο η σόμπα άρχισε να μπουμπουνίζει και τα πλαϊνά της κοκκίνησαν. Το δωμάτιο πήρε μια θαλπωρή. Πετάξαμε τα σκεπάσματα και ανακαθίσαμε στο κρεβάτι.

Έξω είχε αρχίσει να αγριεύει ο καιρός. Μόνο οι κάργες πετούσαν πάνω από τα πεύκα του 50ού Συντάγματος που μερικές φορές κατέβαιναν στα πρανή του λάκκου ψάχνοντας άδικα για κανένα φαγώσιμο. Δεν άργησαν οι πρώτες σπυρωτές χιονονιφάδες να κτυπούν το τζάμι του δωματίου καθώς τις στροβίλιζε ο αέρας.


Καθόμασταν αμίλητοι και ευχαριστιόμασταν τη ζέστη που είχε απλωθεί παντού. «Δέντρο δεν θα κάνουμε;», πετάχτηκα σπάζοντας τη σιγή. Γύρισαν και με κοίταξαν αμίλητοι. «Θέλω δέντρο», ξαναείπα. «Να, έχουμε έξω στην αυλή» λέει η γιαγιά και δείχνει το μικρό κυπαρισσάκι που έφερε και φύτεψε στην αυλή την προηγούμενη χρονιά ο πατέρας όταν το βρήκε ξεριζωμένο μέσα στα χαλάσματα της παλιάς έκθεσης. «Εγώ θέλω Χριστουγεννιάτικο, όχι τέτοιο». Με κοίταξε ο πατέρας για λίγο και μετά αρπάζοντας το πανωφόρι βγήκε έξω. Πέρασε αρκετή ώρα και η μητέρα κοίταζε ανήσυχη από το παράθυρο. Η γιαγιά, πάντα πιο ψύχραιμη, φορώντας τα στρογγυλά γυαλιά της χαμηλά στη μύτη ήταν συγκεντρωμένη στο πλέξιμο. «Που πάει πάλι αυτός ο άνθρωπος. Έξω γίνεται χαλασμός, κουρασμένος είναι και όπου να’ ναι αρχίζει η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Δεν λες και εσύ κάτι μητέρα;» λέει στη γιαγιά. Η γιαγιά τράβηξε την κλωστή να ξετυλιχθεί το κουβάρι και δεν είπε κουβέντα. «Πάντα έτσι αψήφιστη ήσουν, αλλά να μην ενδιαφέρεσαι για το γιο σου, τι να πω» Η βουβαμάρα συνεχίστηκε μέχρι που ακούστηκε το κουδουνάκι της ξύλινης εξώπορτας της αυλής. Σε λίγο φάνηκε η σιλουέτα του πατέρα έξω από το τζάμι έχοντας κάτι στον ώμο. «Μας έφερε δέντρο μαμά», αναφώνησα. Ένα ακρόκλωνο από πεύκο, που πάνω του ακόμη δεν είχαν λιώσει οι νιφάδες από το χιόνι που έπεφτε.

Το στήσαμε σε μια γλάστρα, κρεμάσαμε πολύχρωμα κουρελάκια, κόψαμε σε πολλά κομμάτια μερικά κεριά, που είχε κάνει η γιαγιά από γουρουνίσιο λίπος για να μας φωτίζουν το βράδυ και τα δέσαμε εδώ κι εκεί. Το φως τους έδωσε άλλη ζεστασιά στο κρύο δωμάτιο. «τώρα ύπνο παιδιά, αύριο θα μας πείτε τα κάλαντα κάτω από το δέντρο» χαμογέλασε και μας σκέπασε η μητέρα.

Το πρωί ξύπνησα πρώτος. Έτρεξα κάτω από το δέντρο, το μύρισα, το χάϊδεψα απαλά και, δεν ξέρω πώς μου ήρθε, άρχισα να τραγουδώ τον εθνικό ύμνο μπερδεύοντας όπως πάντα την «όψη» με την «κόψη».


του ζωγράφου Ντίνου Παπασπύρου από το "λάμψεις και σκιές μνήμης"


*Η φωτογραφία που αγαπώ πολύ, είναι του Ηλιογράφου!
*Ο πίνακας είναι του Ντίνου Παπασπύρου ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της μικρής αναδρομικής έκθεσής  του που ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη. Αν πατήσετε πάνω στον πίνακα ώστε να τον δείτε σε μεγέθυνση θα διαβάσετε στο περίγραμμά του ένα ποίημα του Τόλη Νικηφόρου..
*Ακούμε το Les Marionettes του Zbigniew Preisner χαρισμένο από τη Σιλένα!